keresés

2019. december 16., hétfő

Álhírek a neten - megtévesztett idősek



Az internet tagadhatatlanul rendkívül hasznos információforrásként tud szolgálni az egészen fiataloktól az idősebbek számára is. Azonban a tapasztalatlanabb felhasználókat, akik kevésbé járatosak abban, mely platformokon, mely megosztási módozatoknak, mely forrásból származó híreknek tanácsos hinniük, sajnos rendkívül könnyű egyes "kacsákkal" megtéveszteni.


Amerikai viszonylatban...

Amint arról a New York University és a Princeton University közös kutatásának eredményei beszámoltak: "Nemtől, végzettségtől és jövedelemtől függetlenül az idősek sokkal hajlamosabbak álhíreket megosztani, mint más demográfiai rétegek".

Az Amerikai Egyesült Államok 2016-os elnökválasztását, Donald Trump győzelmét követően vette kezdetét ezen említett kutatássorozat, hiszen ekkortájt az amerikaiak körében állandó beszédtémát szolgáltatott az álhírek kérdése. Az ebben való részvételre összesen 3500 különböző nemből és korosztályból származó személy került felkérésre. Amit az kiderült, a célcsoport alig 8,5%-a osztott meg a választással kapcsolatos valótlan híreszteléseket, gyakran minden valóságalapot nélkülöző kitalációkat: Ezen személyek 18%-a a republikánus párt támogatója, és csupán 4%-a tartozik a demokraták közé. Ami azonban mindenképp elgondolkodtatónak mondható: korcsoportokat, a résztvevők különböző generációit tekintve a 65 évesnél idősebbek 11%-a osztott meg valamilyen álhírt, ami csaknem a duplája annak az értéknek, amiről a a 45 és 65 év közti személyek beszámoltak, és a hétszerese a 18 és 29 év közti felhasználók körében tapasztalt mennyiségnek. A The Verge c. amerikai lap kommentárként elemezte az említett kutatási eredményeket: Eszerint a tapasztalt különbségek mértéke azzal indokolható, hogy a 65 év feletti korosztály nem tartozik az úgynevezett  "digitális benszülöttek" közé, csak sokkal később nyílt alkalmuk elkezdeni ismerkedni az online térrel, mint fiatalabb társaiknak. Emellett kapcsolatba hozhatóak azzal is, hogy a kognitív képességek az idő múlásával romló tendenciára hajlamosak, így sajnos kiszolgáltatottabbá, konnyebben megtéveszthetővé válhatnak.

Hazai berkeken belül...

Lévai Richárd közösségi médiaszakértő az alábbiak szerint nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben c. műsorában: Az elmúlt napokban megjelent hírek szerint az idős korosztály jeleskedik az álhírek megosztásában. A műsorban elhangzottak szerint a 65 év feletti korosztály több mint hétszer több álhírt oszt meg, mint a 30 éven aluli fiatalok. Mivel tapasztalatlanabbak, sokak számára újdonság még a platform, hiszékenyebbek, és általában úgy vélik, amit valaki írásba foglal, az általában igaznak is tekinthető. Továbbá, ha az adott tartalmat valósnak ítélik, miért is ne oszthanák azt meg,továbbíthatnák ismerőseik számára.  A megkérdezett szakember szerint ennek egyik oka eltérő szocializációs folyamatukban keresendő: Az idősebbek számára a fő tájékozódási médiumfelületet továbbra is jellemzően a televízió jelenti, ha pedig látnak valamit a televízióban, azt hajlandóak könnyen elhinni, tényként elfogadni. Ez a hatás öröklődött át esetükben így a a közösségi médiahasználat világába is.

A Facebook "mocsara"...

Hanula Zsolt, az index.hu internetes portál újságírója szintén egy érdekes kísérletet vitt véghez: Mint nyugdíjas, a Facebook közösségi oldalon "álprofilt" regisztrálva igyekezett alátámasztani/cáfolni azon feltételezését, miszerint a 65 év feletti korosztály "kipécézett", "könnyű" célcsoportot képez a különböző szélhámosok számára. Az egy hónap tapasztalataként, melyet e célnak szentelt, az alábbiakról számolt be: Az idősebb korosztály valóban egyre bátrabban van jelen a weben, mely nyitottság és kíváncsiság mindenképpen rendkívüli pozitívumként értékelendő. Viszont sajnos számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy kellő óvatosság híján könnyen behálózhatja őket egy úgynevezett szekta, mely negatív élmény ezt követően tartós lelki, illetve pénzügyi veszteségeket okozhat számukra. Ennek elkerülése szerinte elsősorban mindenképpen a család felelősségének tekinthető: A fiatalabbak, a gyerekek és unokák beszélgessenek erről is az idősebbekkel, segítsék őket megkímélni egy esetleges rossz tapasztalattól, a Facebook "sötét oldalának mocsarától".


Felhasznált források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése