keresés

2020. április 4., szombat

A Cambridge Analytica választási manipulációs botrányra újabb fény derül

Újabb fény derült a négy évvel ezelőtti Cambridge Analytica botrányra, aminek az adatkezelési, álhíres választási befolyásos problémái vélhetően ma is létezhetnek a Facebook háza táján.
https://www.theguardian.com/news/series/cambridge-analytica-files




Friss dokumentumok egy meg nem elévült botrányról

444.hu cikkjében arról tudósít, hogy újév napján idén egy Twitter-felhasználó nyilvánosságra hozta több tízezer dokumentum létét, amely a Cambridge Analytica (CA) belső működésébe betekintést enged. A CA volt az a brit székhelyű politikai tanácsadó cég, amelyik engedély nélkül, azaz hackeléssel, közel 87 millió Facebook-használó adataihoz jutott hozzá, és ezek feldolgozásával manipulációs befolyást gyakorolt a sikeres 2016-os Donald Trump-féle és Brexit választásokra.

Globális hálózati infrastruktúra

@HindsightFiles névre keresztelt belső visszaéléseket bejelentő (angolul: "Whistleblower") Twitter-felhasználó felvilágosította a világot arról, hogy 68 országban jelen van a CA, ami ezelött nem volt ismert. Állítása szerint, a következő hónapokban több százezer dokumentummal fogja alátámasztani, hogy mekkora globális infrastruktúrát alakítottak ki a választók befolyására és megvezetésére a két sorsdöntő választás kapcsán.

Azt nem tudni, hogy ki áll a Twitter-fiók mögött - egyébként az anonímitása is az illető védelmére szolgál - de feltehetően a dokumentumok amelyekre hivatkozik a CA-ügyben a hatóságok felé adatokat átnyújtó ex-elemzője, Brittany Kaiser-től származnak. Kaiser szerint a Facebook-nak a CA-féle adatkezelési (privacy/data protection) botránya egy globális rendszer része volt, melyben kormányok, hírszerző ügynökségek, kereskedelmi vállalatok és politikai kampánycsapatok működtek együtt a választások befolyásolása érdekében. Magyarán, egy jóval szélesebb tagú hálózatról volt szó, mint csak a CA.

A problémák még aktuálisak

Bár Trump és a Brexit megszavazása már négy éve voltak, tekintve, hogy az amerikai elnök, Donald Trump ismét választásra készül idén, tartják a legutóbbi fejlemények az aktualitásukat. Erre is hívta fel a figyelmet Kaiser az Independent brit portálon január végén, miszerint keveset tett a Facebook azóta a 2016-os rasszista kommentelés és álhírek irányítása a választók Facebook hírfolyamába  megismétlése ellen. Utóbbi cikkében ezért Kaiser a büntetőjogi szabadságvesztés lehetőségének bevezetését javasolja Mark Zuckerberg és más techcéges vezető tisztségviselőknek, tekintve, hogy bírságok hatástalanok az eféle cégek magatartásának megváltoztatására.

További források: 
https://www.theguardian.com/news/series/cambridge-analytica-files

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése