keresés

2020. április 17., péntek

iWiW: A legsikeresebb magyar közösségi oldal története

Az iWiW a világ egyik legelső közösségtérképező honlapja volt, a külföldi Ryze, a Friendster és az Everyonesconnected.com mellett. 
Az iWiW logója 2010-2014 között
Elnevezése az angol "international who is who" (nemzetközi ki kicsoda) kifejezés rövidítése.
2005-2010 között ez volt a leglátogatottabb magyar weboldal.
Újdonsága és jelentősége abban állt, hogy a tényleges emberi kapcsolatokat képezte le a virtuális térben, valamint saját névvel kellett regisztrálni, tehát nem egy anonim felület volt.




Néhány szó a működésről

Kezdetben zárt, exkluzív közösséget alkotott - csak a közösség korábban regisztrált tagjának meghívására lehetett belépni, később már enélkül is.
Regisztrációkor a nevet és e-mail címet tárolta rendszer.
Az új tag listázhatta a többi tag nevét és néhány azonosító adatát, a teljes profilt csak ismerős esetén látta. Az ismerősök között keresni is lehetett.
Lehetőség volt véleményeket írni, hirdetéseket feladni, fórumok, klubok működtek a felületen.


A WiW eredeti logója (2002-2005)
Az iWiW története - indulás és fejlődés

Várady Zsolt webfejlesztő 2002 márciusában készítette el a tesztváltozatot. 
2002. április 14-én kezdte meg működését WiW néven, még saját domain-név nélkül.
A fejlesztő kezdeti ötlete: egy virtuális térkép létrehozása, mely megmutatja Budapest kapcsolati belterjességét - elsősorban szexuális viszonylatban, vagyis hogy kinek hány szexuális kapcsolata volt ezen a körön belül. Ezt a vonatkozást ugyan nem tudták megvalósítani, de a kapcsolati hálók feltérképezése hatalmas siker lett.
Hogy jött az ötlet, miért éppen Várady lett az, aki az első közösségi oldalt létrehozta - egy érdekes gondolat Gyárfás Dorka interjújából: "... nagyon sokan napi szinten együtt buliztak ... és ha akartad, ott bárkinek megtudhattad a nevét, mert valaki biztosan ismerte. Volt ebben a társaságban egy lány ... aki kézzel, színes ceruzával megrajzolta ennek a kapcsolati hálónak a térképét."
Várady Zsolt egy interjúban elmondta: kevesebb mint egy héttel az indulást követően megjelentek a honlapon olyan emberek, akiket már nem ismert.
Egy hónap után már látható volt, hogy siker lesz, dönteni kellett: profitorientált vállalkozásként, vagy civil egyesületként működjenek tovább.
Egy év után már probléma lett, hogy milyen forrásból tartják fenn az oldalt.

A WiW kezdőlapja a névváltás és megújulás előtt 
2005. október 10-én megújult a rendszer, és megkapta az iWiW nevet. megváltozott a „Szolgáltatási szerződés” számos pontja; így például kikerült az a rész, hogy „a WiW-ben garantáltan soha nem lesznek reklámok".
Ugyanekkor több új funkciót építettek be, többek között a többnyelvűséget (15 idegen nyelv), az ismerősök csoportosításának lehetőségét, apróhirdetési rendszert, képfeltöltési lehetőséget, üzenőfalat és belső üzenetküldési rendszert, nyílt fórumot, témaindítási lehetőséggel. Érdekesség volt az a grafikon, mely rajzos formában ábrázolta kapcsolati hálónkat.
Az iWiW kezdeti logója
A megújult rendszer hatalmas fejlődésnek indult, a műszaki háttér rövidesen nem tudott lépést tartani az igényekkel. 2006. január 12-én kénytelen volt a szolgáltatásokban korlátozásokat bevezetni. Rövid ideig a képfeltöltés lehetőségét is kikapcsolták, szüneteltették a meghívóküldést. Ebben az időszakban az is előfordult, hogy a Vaterán iWiW meghívót kínáltak igencsak borsos áron.
Jelentős szolgáltatásbővítésre volt szükség, így 2006. április 28-án közel egymilliárd forintért az iWiWet felvásárolta a Magyar Telekom – 9 új szervert állítottak be.
A regisztrált felhasználók száma 2006. július 18-án érte el az egymilliót, december 18-án a másfél milliót. Ekkoriban már alapvető volt - főként a fiatalok körében -, hogy az új ismerősöket "lenyomozták", ellenőrizték az iWiWen, a szlengben megjelent az "iwiwezni" kifejezés.
2008. december 24-re már négymillióan használták az iWiWet.
Hamarosan bevezették az Üzenőfalat felváltó Hírfolyamot, majd egy-két hónap múlva kiegészítették a megjegyzéshez írt hozzászólás és „tetszik-nem tetszik” funkciókkal. 
2009 folyamán új megjelenést kapott a portál, egyszerűsítették a keresést és az adatlapok szerkesztését. Lehetőség lett kedvenc könyvek, zenék, filmek hozzáadására a profiloldalhoz.
2010. júliusában megjelent az iWiW mobiltelefonra készült alkalmazása, szeptembertől ingyen használhatták az alkalmazást a T-Mobile felhasználói.

A verseny elvesztése

A 2010-es év végén megjelentek az első olyan szakmai elemzések, melyek szerint az iWiW elveszti a verseny a Facebookkal szemben.
2011-2012 folyamán fokozatosan csökkent a piaci részesedés. Míg 2012 elején még a felnőtt lakosság 23 százaléka volt iWiW-tag, 2013 elejére az arány 11 százalékra csökkent.
2014. június 30-án megszűnt a szolgáltatás.
Június 25-ig a felhasználók digitális időkapszulát kérhettek, mely tárolja a felhasználó iWiWes adatait, profilját, kapcsolatai, üzeneteit és képeit. Az időkapszula offline működésű, használatához csak egy böngészőre van szükség.

Az iWiW megszűnését nem vezethetjük vissza egyetlen okra. Természetesen elsősorban a Facebook elsöprő sikere vezetett a bukáshoz, de emellett meg kell említenünk még az üzemeltetési hiányosságokat is (gyakori akadozások, kiesések), továbbá a marketing stratégia gyengeségeit. 
A legsikeresebb magyar weboldal utolsó óráiban 4,55 millió felhasználó volt jelen az iWiWen, akiknek közel 10 százaléka igényelt időkapszulát. 
Június 30-án éjfélkor az oldalra látogatókat először egy „Szerelünk… Az iWiW karbantartás miatt átmenetileg nem elérhető. Nézz vissza később!” üzenet fogadta, majd egy „Sziasztok…” üzenettel búcsúztak a fejlesztők.

Az iWiW búcsúzó oldala

Források
Wikipédia: iWiW
Tízéves az iWiW - Interjú Várady Zsolttal (origo.hu/techbazis) 2020/04/12
Zuckerberg keményebb volt mint én - ma lenne 16 éves az iWiW - Interjú Várady Zsolt alapítóval (wmn.hu)
A közösségi oldalak története (felsofokon.hu/bolcseszettudomany)
Érzékeny búcsú egy korszaktól: megszűnik az iWiW (hirado.hu) 2014/06/03
A magyar facebook tündöklése és bukása - 13 éve indult az iWiW (24.hu) 2015/04/14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése