keresés

2020. április 3., péntek

Könyvre épült internetes mikrokozmoszok


Ahogy Kínából indulva a papír az európai kontinensen való elterjedéséig, úgy a könyv is nagy utat tett meg a világháló megjelenése óta a különböző internetes felületeken, beleértve a különböző virtuális könyvtárakat, a közösségi média felületeit, de ide sorolhatjuk az okostelefonok alkalmazásfejlesztéseit is.


Magyarország esetében a legújabb fejlemény ezen a téren a Könyvtárak.hu elindulása, amely a Könyvtári Intézet (Országos Széchényi Könyvtár) gondozásában kelt életre, azzal a céllal, hogy közös hozzáférési platformot biztosítson a könyvtárak legkülönfélébb szolgáltatásaihoz. 
A Könyvtárak.hu kiemelt célcsoportja a lakosság, a nagyközönség, ugyanakkor a könyvtárszakma számára inspiráló, innovatív, kreatív  hazai és külföldi fejlesztéseket, jó gyakorlatokat is bemutat. A portál teljes mértékben hiánypótló az olvasni szeretők és a kultúra iránt érdeklődők számára, egyúttal a könyvtárakat és az olvasást is népszerűsíti. 
Az oldalon úgy kereshetünk a könyvtárak között, ahogyan az a 21. században elvárható: láthatjuk a hozzánk legközelebb eső könyvtárak adatait és szolgáltatásait. Egy helyen megtalálhatók az ország különböző pontjain működő könyvtárak által szervezett események, programok. A Könyvtárak.hu az aktuális információkon túl az oktatásban jól használható digitális tartalmak hiteles, országos merítésű, ingyenesen használható gyűjteményét is tartalmazza, támogatva többek között a könyvtárak és a pedagógusok együttműködését, magasabb szintre emelését is.



A Könyvtárak.hu a tanulást, a tanítást, a gyereknevelést, a kikapcsolódást támogató, folyamatosan aktualizált információt gyűjt össze és tesz közzé egy felületen az ország könyvtárainak helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól. A portálon – a digitális könyvtár menüpont alatt – helyet kapott egy tematikus weboldalakról, könyvtárak által fejlesztett digitális tartalmakról szóló gyűjtemény is. Ezek a tartalmak az egyes témák kutatóinak, a téma iránt érdeklődőknek, pedagógusoknak a munkáját segítik egyetlen ponton bemutatva a magyar könyvtári rendszer ilyen irányú kezdeményezéseit.
A honlap felületet biztosít az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Kérdezd akönyvtárost! szolgáltatásnak és a látogatók közvetlenül keresést indíthatnak a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisában, ahonnan megtudhatják, hogy az általuk keresett könyv melyik könyvtárban található meg.
A Könyvtárak.hu új felületet kínál a már évek óta nagy tömegeket megmozgató Veszíts el egykönyvet! játéknak, ugyanis a népszerű közösségi játékot új köntösbe bújtatta, és modern elemekkel gazdagította.
A „Veszíts el egy könyvet!” játékot a Bookcrossing elnevezésű külföldi minta alapján, Magyarországon az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár indította útjára 2008-ban, központi eseménye az azóta minden év márciusában megrendezett Nagy Könyvelhagyó Hétvége. Ilyenkor országszerte, és határainkon túl szándékosan elveszített könyvek százai várják, hogy rájuk bukkanjon valaki.
A Bookcrossing egyébiránt mára 132 ország olvasóit mozgatja meg, közel kétmillió embert, míg a játékban résztvevő könyvek száma világszerte meghaladja a 13 milliót.


Adatbázisok, alkalmazások

Az online alkalmazások, ahogy a letölthető applikációk esetében is elmondhatjuk, hogy a felhasználók szeretik a már jól bevált felületeket, de mindig vannak új, aktuális trendek. Ami mindkettő esetében közös és alapkiindulás: az internethasználat elengedhetetlen feltétele a hozzáférésnek.

Az alkalmazások közötti hasonlóság meglehetősen nagy, hiszen valamennyi a LibraryThing  mintáját követi, amely 2005-ös indulása óta mára, saját statisztikai kimutatása szerint több mint 143 millió könyv adatait tartalmazza, és közel 2,5 millió felhasználót szolgál ki. Az oldal több nyelven, köztük magyarul is használható, azzal a megjegyzéssel, hogy a legtöbb nyelv esetében a fordítás csak részleges! A LibraryThing elsősorban adatbázisjellegének köszönheti népszerűségét, hiszen az Amazon, a Library of Congress és további 4941 könyvtár adataihoz biztosít hozzáférést (Tinycat, LibraryThing for Libraries).
Mindezt a LibraryThing mobiltelefonos applikációja is javarészt biztosítja, bár sajnálatos módon a letöltő felületen nem teszi közé a letöltések és/vagy felhasználók számát, ahogy az elégedettségi értékelés sem elérhető. Az alkalmazást regisztrált tagok használhatják, a könyveken túl olyan kiterjesztett spektrumú dokumentumok hozzáadásával, mint a DVD és a CD lemezek.
A LibraryThing ugyanakkor a könyves közösségek kialakulásának egyik legtöbb tagot számláló alapmintájának tekinthető, ahol a tagok idáig közel 12.000 csoportot hoztak létre, 224.000-nél több témában folytatnak társalgást, többmillió üzenetet váltva.
Fenti tulajdonságainak köszönhetően – adatbázis, applikáció, közösségi felület – a LibraryThing egyedülállóan a legkomplexebb nemzetközileg hozzáférhető online könyves platform.


Öröm az ürömben, hogy számos - egyébként előfizetéshez vagy valamilyen tagsági díjhoz kötött - digitális adatbázishoz hasonlóan, 2020. március 18.-ától a LibraryThing is ingyenessé vált! Esetükben ugyanakkor ez nem pusztán átmeneti állapot, nem a koronavírus okozta világjárvány miatt meghozott alkalmi döntés, de végleges! A működtetők saját elmondása szerint az ingyenessé tételen már javában dolgoznak egy ideje, s az eredeti elképzelés az lett volna, hogy az új dizájn debütálásával egyidőben váljék díjmentessé az oldal, de a járvány miatt előbb eltörölték a fizetési kötelezettséget. A díjfizetés mellett, megszűntek továbbá a példánykorlátozások és hirdetésbetétek is. A díjmentesség ugyanakkor csak az egyéni felhasználókra vonatozik, az intézményeknek, az intézményi alkalmazásokat használóknak továbbra is fizetniük kell a szolgáltatások megtartásáért.

Hasonló, elsősorban adatbázis jellegű kezdeményezéseket Magyarországon is találunk:

Alapítás: 2012, Kun Gabi, Kovács Adrián, Cziczlavicz Péter. 2015 Publio Kiadó.

Nem annyira közösségi, mint inkább adatbázis jellege hasznos. Könyvleírásai könnyen áttekinthetőek, igaz ezek csak cím/szerző és egymondatos tartalmak, de borítófotóval.
Negatívum: nincs egyértelműen áttekinthető állomány: példányszám, azonnali elérhetőség. 386.516 tétel szerepel. A ténylegesen elérhető példányok száma 20 ezer alatt van. Egy tétel több kategóriában is besorolásra kerül, így az átfedések száma nagy.
Közösségépítő jellege/szándéka azért felismerhető, a sajátos kifejezések (rukkol, happol) által is.


Kép forrása itt.

A Rukkola.hu a 2006-ban alapított BookMooch nemzetközi online könyvcsere-közösség mintájára jött létre, amelynek jelenleg mintegy 74 000 tagja van több mint 90 országban, s naponta mintegy 2 000 könyv cserél gazdát.

Alapítás: 2008, Nagy Bence. 

A felület kiváló adatbázisa a magyar nyelvű könyveknek (de nem csak), formailag kifogástalan leírással, majdnem az esetek 100 százalékában. Lehetőség van könyveket keresni, cserélni, eladni, olvasmányként értékelni, értékeléseket vagy ajánlásokat írni és olvasni, továbbá hozzászólásokkal is élhetünk.


Mobiltelefonos applikációk

A Google Play (web)áruházban kedvünkre bogarászhatunk a különféle igények alapján készült applikációk között, amelyekkel könyveinket – legyen az nyomtatott vagy e-könyv – rendszerezhetjük, tárolhatjuk, katalogizálhatjuk formai és/vagy tartalmi leírások készítésével, mintegy saját zsebkönyvtárat létrehozva.



Ezek a telefonra tölthető alkalmazások a legtöbb esetben otthonra tervezett, hordozható személyi könyvtárak, amelyek ingyenesek, részben fizetősek vagy fizetősek. A működési elvet tekintve igen nagy a hasonlóság: adott számú dokumentumot (könyvet, e-könyvet, DVD-t stb.) tölthetünk fel kézi bevitellel vagy automatikus adatbetöltéssel az ISBN  beolvasása alapján (Barcode vagy QR-kód) vagy kézi bevitelével. A dokumentumokat katalogizálhatjuk, nyilvántarthatjuk a kölcsönadott könyveinket, értékeléseket készíthetünk, kívánságlistát hozhatunk létre, a rögzített adatok alapján statisztikákat készíthetünk, továbbá egyes applikációk révén, nyomon követhetjük olvasási szokásainkat, nagyjából a lépésszámláló alkalmazásokhoz hasonlóan.

Kedvelt katalogizáló, nyilvántartó applikációk:

(1+ M telepítés, 4,7 elégedettség, a magyar értékelők körében az egyik legkedveltebb);
(1M+ telepítés, 3,6 elégedettség, a magyar értékelők körében kevésbé kedvelt);
(100E+ telepítés, 4,1 elégedettség, a magyar értékelők körében kevésbé kedvelt);
(100E+ telepítés, 4,5 elégedettség, a magyar értékelők körében kedvelt);
(10E+  telepítés, egyéb infó nincs, de az alaptulajdonságai alapján az előzőek tulajdonságaival bír).

Kedvelt olvasási nyomkövetők:

(10E+ telepítés, 4,6 elégedettség, angol nyelvű, indiai fejlesztés)
Napi / heti / havi olvasási cél beállítása, idézetek hozzáadása, elolvasott könyvek nyilvántartása, a rögzített adatok alapján statisztikák készítése, olvasás emlékeztető.

(10E+ telepítés, 3,6 elégedettség, angol nyelvű, aradi fejlesztés, a magyar felhasználók körében közepesen kedvelt)
Az előzőnél összetettebb applikáció, mellyel katalogizálhatunk is, de ugyanúgy nyomon követhetjük a napi / heti / havi olvasási tevékenységünket, és az olvasási sebességet is, valamint a lapszámteljesítményt is, statisztikákat és infógrafikákat készíthetünk. Emlékeztetőt és célokat állíthatunk be, kívánság- és kedvenc könyv listát szerkeszthetünk.




Könyves közösségek a facebookon

Az internetes könyves platformok áttekintésekor a social media hálózatokról is egyértelműen szólnunk kell. Ezek között, a világszerte több mint 100 milliójával kétségkívül a Facebook a vezető közösségi média felület. Néhány hazai vagy magyar felhasználót is megmozgató Facebook közösségek:



Könyvmolyokszerint a világ – 2014, Edit a főkönyvmoly, 174.000 tag.
Bejegyzések: adminisztrátor és tagok.
Bejegyzések típusa: könyvajánló, idézetek, gondolatok - elsősorban élménymegosztó.

Imádok olvasni – 2000, 42.000 követő.
Bejegyzések: adminisztrátori.
Bejegyzések típusa: idézetek, évfordulók, események, könyves aktualitások.
Alacsony reakció.

Imádom a könyveket – 2015, 14.000 tag.
Bejegyzések: adminisztrátor és tagok.
Bejegyzések típusa: könyvajánló, olvasással kapcsolatos élmények.
Aktív, magas bejegyzési ráta, de alacsony reakció.

The Reading Nook – 2016, Amy Engan, head admin and creator, 22.000 tag.
Bejegyzések: adminisztrátor és tagok.
Bejegyzések típusa: könyvajánló, olvasással kapcsolatos élmények.
Aktív bejegyzési ráta.

Book Recommendations – 2011, 23.000 tag.
Bejegyzések: adminisztrátor és tagok.
A place to get ideas for that next great read.
Könyvajánló, élménymegosztó. Aktív, igazán közösségi jelleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése