keresés

2020. április 19., vasárnap

Észak-Korea és a koronavírus


Észak-Korea azon országok közé tartozik, akik nem ismerik be, hogy náluk bizony jelen van a koronavírus járvány. Sokan kételkednek abban, hogy az országot valóban nem érte el a pusztító kór, de bizony nagyon sok jel arra utal ennek ellenkezőjére. 

Az országban mint tudjuk diktatúra és propaganda uralkodik, az emberek nagy része éhezik és az életkörülmények nem a legjobbak sok helyen. Az életkörülmények miatt elég nagy csapás lenne az ország számára ha teljesen elszabadulna a kór. Egy amerikai felmérés szerint Észak-Korea határozottan azon országok közé sorolandó, amely nincs rendesen felszerelkezve egészségügyileg egy világjárvány esetére, amely ugye bármikor bekövetkezhet, csakúgy mint most. Sok vidéki kórházban áram és vízellátás is alig van vagy egyáltalán nincsen. A kormány szerint viszont minden tökéletes, ezért érthető, hogy miért nem akarják el ismerni a járványt.

Óvintézkedések

Az viszont igaz, hogy a járvány nem tombol túlságosan az országban - bár erről hivatalos információk nincsenek - mivel határait már január végén lezárta és rengeteg külföldi ott tartózkodót küldött haza, továbbá számos polgárát karanténba helyezte. Ezen intézkedéseknek és a többi megelőzőeknek köszönhetően nem volt lehetősége a kórnak túlságosan is elterjedni. Az viszont nem kizárt, hogy jelen van náluk is.
Ilyen szigorítások és óvintézkedések...
  • ...a külföldi ott tartózkodók hazaküldése.
  • ...a határok lezárása.
  • ...a fertőtlenítéseket elvégzése.
  • ...a légi és vasúti közlekedés korlátozása.
  • ...a különféle külföldről érkezett egészségügyi és segélyszervezetek dolgozói 30 napos karanténra kötelezése.
  • ...hamvasztás rendes temetés helyett.
  • ...tömegrendezvények elhalasztása.
  • ...iskolakezdés elhalasztása.
  • ...maszk és kézfertőtlenítő használatának kötelezése.
  • ...külföldről beérkezett termékek 10 napos elzárása.



A társadalom tájékoztatása

Ahogy az egy diktatórikus országban lenni szokott, az emberek tudása a világ eseményeiről és más országok politikai és társadalmi helyzeteiről igen korlátozottak és torzak. Az országban szigorú szabályok szerint élik a mindennapjaikat az emberek. Ez alatt értendő például az, hogy a világinternetre egyáltalán nem tudnak felcsatlakozni, csak egy nagyon szűk réteg, akik a társadalom magasabb lépcsőin helyezkednek el. Az ország rendelkezik egy saját - Kwangmyong nevezetű - hálózattal, mely csakis kizárólag az országon belül működik és az is nagyon leegyszerűsített és korlátozott formában.  Olyan oldalak érhetőek el, melyeket központilag engedélyeztek. A hálózatot is viszont csak azok tudják használni, akik rendelkeznek számítógéppel és a tartásához szükséges engedéllyel. Ezen emberek száma sajnos igen alacsony, mivel egy számítógép felérhet akár egy havi lakbér árával is.

Ezen a kormány által felügyelt, leegyszerűsített és roppant korlátozott "interneten" semmilyen információhoz nem juthat hozzá senki, mely az országon kívüli dolgokról szól. Azokról általában az TV-ken keresztül juthatnak hozzá, néha kissé elferdített verzióban.

Nem csak saját hálózattal, de saját operációs rendszerrel is rendelkeznek, melynek neve Red Star (Vörös Csillag), mely a Linuxra épül. Továbbá saját hivatalos weboldala van a kormánynak és saját keresőmotorjuk is van, a Neanara.

Az ilyen szintű korlátozás és elzárkózottságból következetesen gondolhatunk arra, hogy a vírussal kapcsolatos információk nem úgy jutottak el az észak-koreai emberekhez, mint ahogy annak kellett volna. Mivel a járvány nagyon hamar világszintűvé nőtte ki magát, ezért elkerülhetetlen volt az, hogy hozzájuk ne jutott volna el (már csak szomszédai összetétele miatt se, melyek gócpontokká váltak). Bár az emberek tudomására hozták a dolgokat valamilyen szinten és szigorú intézkedéseket vezettek be, ez se biztosítja azt, hogy minden ember részesült a teljes tájékoztatásban és az ország állapotáról ezen időszak alatt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése