keresés

2020. április 22., szerda

Dél-Koreai áttekintés járványügyben


A koronavírus januári megjelenése óta Dél-Korea az az ország, amelyik a leghatékonyabban harcol annak terjedése ellen. Módszerük segítségével sikerült elérniük hogy több ember épüljön fel a vírusból, mint amennyien megbetegednek.
Mi a hatékonyságuk oka? Milyen stratégiát használnak? Szemlémben most erre térek ki.


Az ország helyzete


Míg a világ többi országa teljes erőbedobással küzd a vírus megfékezéséért, eddig nem bizonyulnak olyan meggyőzőnek, mint Dél-Korea eredményei. Hozzáállásuk a járványhoz ugyanis teljesen más, mégis úgy tűnik eddig az ő módszerük válik be jobban. Mint sok más országban, ők is bezárták az iskolákat, irodákat és szórakozóhelyeket (ezeket a szigorításokat most kezdik feloldani), viszont  pozitívumként állandó adatokat szolgáltatnak arról, hány ember épült fel a koronavítusból.

Intézkedések és modern technológia 


Eljárásuk alapja az átláthatóság és a gyorsaság, mindezt viszont megfontoltan csinálják: akinek a tesztek alapján enyhék a tünetei, az házi karanténba kerül és csak akkor szállítják kózházba ha a tünetei súlyosbodnak, így nem terhelik túl a kórházakat. Szintén nagy segítség, hogy Dél-Korea jelentős technológiai előnyben van más országokhoz képest. A koreai járványügyi hatóság személyesen interjúvolja meg az embereket arról, hogy merre jártak az elmúlt napokban, majd az információt az utcai és egyéb térfigyelőkamerákkal is összevetik. Az illetőt a személyes adatok védelme céljából egy személyi azonosítóval látják el, az adatokat pedig közzéteszik egy applikáción, ami rendszeres értesítést küld az új esetekről. Ezt az aplikációt nem kötelező letölteni, aki viszont használja az láthatja, hogy érintkezésbe került-e vírushozdozó személyekkel.


Társadalmi megbélyegzés


Ennek az áttekinthetősségnek azonban van egy hátulütője. Dél-Koreában nemcsak magától a betegségtől félnek, hanem sokkal inkább a vele járó társadalmi elítéltségtől is. Mint az egy felmérés alapján kiderült, több koreai inkább attól fél, hogy az estleges megbetegedés miatt rájuk támadnak, elítélik őket nem pedig magától a megbetegedéstől. Szintén, ha a hatékony nyomonkövető technológia segítségével kiderül, hogy egy fertőzött melyik boltban vagy étteremben járt, az a forgalom azonnali csökkenését vonja maga után. Ezek persze nem vonják kétségbe az eljárás működését, 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése