keresés

2020. április 28., kedd

Kr00k - milliárdnyi sérülékeny Wi-Fi eszköz

Szomorú adatforgalom.
Az átlag felhasználóig általában nem jutnak el az informatikai sebezhetőségekről szóló hírek. Sokunk csak egy frissítést lát felbukkanni az értesítések között, persze csak akkor, ha az eszköz még támogatott. A világ legnépszerűbb felhasználói szintű informatikai eszközei igazán rászorulnának egy kis fejlesztői törődésre, mivel egy látszólag banális hiba miatt sokuk vált sebezhetővé.



A probléma forrása

Az ESET február végén jelentetett meg jelentést a szerencsétlen esetről, melynek okozóji minden esetben az önmagáról keveset hallató Broadcom amerikai chipóriás és az általa nemrég felvásárolt Cypress Semiconductor vezeték nélküli chipjei voltak. A szlovák cyberbiztonsági vállalat közlése szerint sérülékeny a Broadcom szinte minden kliensének szinte minden eszköze, mely a cég elsöprő népszerűségnek örvendő FullMAC Wi-Fi wifichipjeit használja. Hogy melyek ezek? Az Amazon Echo okos eszközeitől kezdve a biztonság mintaképeinek tartott iPhone-okon át egészen a hatalmas népszerűségnek örvendő Raspberry Pi 3-as verziójáig terjed a skála. Sőt, hálózati eszközök, így routerek is sebezhetőekké váltak.

Hogyan működik?

 A probléma, leegyszerűsítve, akkor jelentkezik, amikor egy eszköz helyet változtat és egy másik routerhez próbál csatlakozni. Események bizonyos együttállásakor a kapcsolatbontáskor a router nullákkal titkosítja a még küldés alatt álló adatokat, ahelyett, hogy egy "egyeztetett" biztonsági kulccsal tenné azt, így kitéve az adatokat illetékteleneknek. A sérülékenység kiváltásához elég ha az egyik szereplő eszköz sérülékeny és a szakembereke szerint nem okozhat gondot a probléma szándékos előidézése sem egy rossz szándék által vezérelt egyén által. A sebezhetőség a CVE-2019-15126 követőkódot kapta.

Elhárított veszély (?)

Szerencsére a legtöbb gyártó már kiadott egy hibajavító frissítést a még támogatott eszközökre, de a probléma a cikk írásakor is fennáll, potenciálisan sok millió Wi-Fi router esetében, mivel ezeket sem a gyártók nem frissítik előszeretettel hosszú távon, és ami azt illeti, az átlag felhasználó sem gondol arra, hogy felkeresse routere jól eldugott beállítási oldalát, hogy a véletlenül kiadott frissítéseket telepítse. Ez könnyen jelentheti azt, hogy hogy bár veszélyességi szintje alacsony besorolást kapott, a sebezhetőség sokáig fog még ólálkodni az adatbiztonság (akna)mezején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése