keresés

2020. április 2., csütörtök

A koronavírus hatása a közösségi oldalakra



Jelenleg a világ egyik legtöbbet beszélt témája a koronavírus, mely világszinten tombol és terjed. Hallhatunk róla a TV-ből, a rádióból, újságokból, embertársainktól és persze az internetről. Az idősebb generáció inkább az interneten kívüli forrásokból tájékozódik, persze tisztelet a kivételnek, míg a fiatalabbak nagy része az interneten keresztül szedi össze tudását a témáról. Ezzel még nem is lenne baj, hogyha a közösségi felületeket, a hírportálokat nem árasztanák el rengeteg pánikkeltő és hamis hírrel a vírussal kapcsolatban. Sokan sajnos még meg is fűszerezik a már hamis vagy épp pánikot keltő cikkeket a saját, sokszor abszolút alaptalan tudásukkal.


Twitter

Az emberek félelmét, és sajnos olykor naivságát, kihasználók ellen bizonyos közösségi felületek már komoly lépéseket tettek meg. Ott van például a Twitter, amely egy általuk létrehozott bejegyzésben felsorolta, hogy kiket fognak törölni az oldalról. Törölésre kerül minden olyan személy, aki a szakértői véleményeket támadja vagy kétségbe vonja, a hatástalan gyógymódokra buzdítja a másikat továbbá hivatalos szervek nevében, az ő tudtuk nélkül, posztol hamis információt a vírusról. Továbbá azok is tiltásra kerülnek akik olyanokat terjesztenek, mint például hogy a gyerekekre nem veszélyes.

YouTube

Rövid tájékoztatást kaphatunk a YouTube-on keresztül is. Gondolom sokaknak ismerősek azon pillanatok, amikor kényelmesen elhelyezkedve elindít egy videót, de az nem indul el azonnal, hanem előtte bedob egy reklámot, melyben Győrfi Pált láthatjuk és hallhatjuk, amint a vírusról ad tájékoztatást. Ez az országon belül minden felhasználó előtt felvillan időnként, ezáltal lehetetlené téve a teljes elzárkózást. Ugyan pár másodperc elteltével átugorhatjuk a hirdetést, de hasznos legalább egyszer végighallgatni. És bár ki lehet védeni a felugró reklámokat különböző reklám blokkoló alkalmazásokkal, ha megfizetjük az árát. Sajnos néha ezek a hirdetések a videó más pontjain is felbukkannak, ezáltal elrontva az ember kedvét...

Facebook és alkalmazásaik

Az Facebook által üzemeltet alkalmazásokban is megjelentek a vírus miatt kialakult új tájékoztató jellegű dolgok. A Messengeren, a WhatsAppon és az Instagramon is olvashatunk és tájékozódhatunk a koronavírusról, rajtuk keresztül eljuthatunk hivatalos szervek oldalára is, ahol megbízható információk vannak. A Facebook partnerei is ezen alkalmazásokon keresztül tudják tájékoztatni azokat, akik erre igényt tartanak.

Instagramon megjelentek kamu profilok, melyek a vírussal kapcsolatban terjesztenek sokszor hamis információkat és vicces képeken keresztül figurázzák ki a betegeket és magát a vírust. Ezek a képek az esetek nagy részében negatív visszhangot keltenek, ami csak még jobban szítja az emberekben a haragot. Persze az alkalmazás készítői már orvosolták a problémát, és tiltásra kerültek ezen profilok.

A WhatsApp csevegőben a felhasználók a WHO Health Alerten keresztül iratkozhatnak fel hivatalos értesítésekre a fertőzési statisztikákkal kapcsolatban, valamint hiteles tanácsokat olvashatnak a védekezési módszerekről.

A Facebook a Twitterhez hasonlóan ugyanúgy törli a kamu híreket és azon terjesztőit is, újításokat hajtott végre a felületen. Ilyen újítás volt a hiteles tájékoztatást biztosítása. Ha a felhasználók a Facebook kereső sávjában a koronavírus kulcsszóra keresnek, egy kis panel fog előbukkanni egy megbízható forrás linkjével, ahonnan bátran tájékozódhat a netező. Ilyenkor a magyar kormány hivatalos tájékoztatóoldalára, a koronavirus.gov.hu-ra lehet majd eljutni. Továbbá pénzgyűjtést is szerveztek az oldalon a koronavírus ellen.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése