keresés

2022. április 10., vasárnap

Anonymus és az önkéntes hackerek az ukránok mellett

kép forrása
Ahogy az Index is tudósítja, egyre szélesedik a kiberháború Moszkva ellen. Ez abban mutatkozik meg, hogy a hackertámadások mértéke egyre gyarapodik az oroszok ellen.
Az Anonymus nemzetközi hackercsoport orosz katonák személyes adataikat hozták nyilvánosságra (azaz a nevüket, lakcímüket, születési adataik, útlevélszámaikat, illetve katonai egységre vonatkozó adataikat).




Anonymus-ról
Tagjai egy vezető nélküli, világszintű aktivistaközösséget alkotnak. A csoport jellemzően nagyvállalatokat és kormányokat támad. Tevékenységei általában nagy eseményekhez kapcsolódnak (mint például a mostani háború), de általában a hatalommal való visszaélés ellen harcolnak.
Még komoly fejfájást okozhatnak az oroszoknak.

Anonymus felháborodása
Az Anonymus hackercsoport már felhívásokat is tett az önkéntes hackerek felé, miszerint felkéri az ukrán kiberközösséget, hogy saját eszközeikkel ők is védjék az országot. Szakértők segítségét kérték.
Ahogy a Twitteren is üzent, véleménye szerint az ukrajnai invázióban részt vevő valamennyi orosz katonát háborús bűnök miatt bíróság elé kéne állítani.

Más akcióik
Már 2014 során a Krím félszigeti invázió idején átvették az irányítást a távközlési hálózatok és a félsziget egyetlen internetes központja felett. Azonosították az orosz ellenes tüntetőket ás blokkolták az ukrán parlamenti képviselők telefonjait.
Ezek mellett az Anonymus több orosz kormányzati weboldalt is offline állapotba állított, hogy eláraszthassa botfogalommal, melyeket nem valós felhasználók generáltak.
A közelmúltban (azaz februárban) is nyilatkozták, hogy sikerült feltörniük az orosz védelmi minisztérium adatbázisát.
Ezek után az orosz tévécsatornát is sikerült meghackelniük és ukrán zenéket játszottak be, és cenzúrázatlan híreket sugároztak. Ráadásul más csapatok nyomtatóit is el tudták téríteni, hogy háború ellenes röpiratokat terjesszenek velük.

Legutóbbi tettük az oroszok ellen
A sokasodó támadások során az Anonymus hackercsoport addig jutott, hogy már az orosz katonák személyes adatait is elsajátították. Elmondásuk szerint 120 ezer orosz állampolgár adatához fértek hozzá. Ráadásul azon személyek adataihoz, akik jelenleg is Ukrajnában harcolnak. A megszerzett információk között a személyek lakcímeik, neveik, útlevélszámaik, születési dátumaik és a katonai egységre vonatkozó adataik kerültek nyilvánosságra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése