keresés

2022. április 30., szombat

Mi történt a Netflix-el?

Az eddig reneszánszát élő legnagyobb video streaming-szolgáltatás most rövid időn belül hatalmas mennyiségű előfizető tábort veszített el. A hatalmas visszaesés oka elég komplex, beszélhetünk itt a kedvezőbb árú és színesebb kínálattal rendelkező konkurenciáról, a korona járvány végeláthatatlanságáról, a sok “ingyenélőről” és nem utolsó sorban az orosz-ukrán háború közvetlen és áttételes hatásairól.


A háború következtében sok más nyugati céghez hasonlóan a Netflix is kivonult Oroszországból. Ez számokban 700 ezer felhasználót jelent közvetlenül. Áttételesen egy minket is jobban érintő problémára kell gondolni, ami nem más mint a gazdasági világválság. Sajnos ez bizonytalanságot teremt, sok család számára ez egy luxus szolgáltatás, amit nem biztos, hogy megengedhetnek maguknak az elkövetkezendő hónapokban vagy akár években.


Az elszabadult infláció miatt sok alapvető dolog drágult, mint például az energia vagy az élelmiszerek. A csökkenéshez az is hozzátartozik, hogy a legegyszerűbb háztartások is könnyen hozzájutnak a kalóz oldalakról a Netflix tartalmakhoz, így nagyobb lemondás nélkül is tudnak spórolni.



A másik lényeges téma a járvány fellángolása és lecsengése, hiszen amikor emberek ezrei kerültek home office-ba és bevezetésre kerültek a kijárási korlátozások, sokan döntöttek a Netflix és más streaming szolgáltatások mellett, többek között kényelmi szempontból is. Ezzel magyarázható a pandémia alatti hatalmas növekedés. Az is a járvány kontójára írható, hogy több saját gyártású sorozatot is késve tudtak csak folytatni, hiszen a korlátozások a filmipart is elérték, így több produkció is szünetelt vagy teljesen meg is szűnt.


Mi lesz a Netflix jövője? 


A Netflix viszont új üzleti modell bevezetésén is dolgozik, ez pedig az olcsóbb előfizetés, de reklámmentesség nélkül. Eddig ettől a modelltől határozottan elzárkóztak, de próbálnak mindent megtenni a felhasználószám növelésének érdekében. Többek között vannak olyan elemzők, akik szerint a szektor pár év múlva több bevételt fog bezsebelni a hirdetésekből mint az előfizetésekből.


Források:

Vége a Netflix aranykorának, hadat üzennek az ingyenélőknek és keblükre ölelik a reklámokat


Képek forrása:

https://gsmring.hu/wp-content/uploads/2021/04/netflix-and-chill.jpg

http://ocdn.eu/images/pulscms/NjI7MDA_/9c12d3a5399a9a04ea2fcdc171ec3727.png


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése