keresés

2021. március 17., szerda

Tekerd az elejére! - A VHS újjászületése

Egy, a Smithonian Magazine oldalán megjelent rövid írás több olyan információhordozót sorol fel, amelyeket ma már csak egy szűk réteg használ (szuper 8-as film, VHS, floppy disk, "bakelit" lemez), a szerző mégis azt jósolja, hogy ezek még nagyon sokáig velünk maradnak. Ennek rengeteg oka lehet. Divat, trendek, biztonság, valamint az, hogy rengeteg olyan információt hordoznak, amely máshol nem lelhetők fel, és mindig lesznek olyan gyűjtők, felhasználók, akiknek pont erre lesz igénye. A fenti cikk 2016-ban íródott, abból az alkalomból, hogy ugyanabban az évben legördültek az utolsó videómagnók a Funai gyártósorairól. 

A videókazetta reneszánsza

2020 márciusában Daniel Arkin már arról számol be, hogy a VHS (Video Home System) kazetták forgalma ismét fellendülőben van, köszönhetően azoknak a lelkes rajongóknak, akik továbbra is többre értékelik a megfogható tárgyakat a felhőkben tárolt adatoknál. Az NBC News riportja arról a piacilag egyre meghatározóbb szubkultúráról számol be, amely e megszűnt videoformátum felhasználóiból, gyűjtőiből és kereskedőiből áll. Itt nem csak az X-generációs nosztalgiázókról van szó, mert a 20-30-as korosztályban is bőven találni érdeklődőket.

Filmrajongók

Az Instagramon elszánt grafikusok kortárs filmek VHS borítóit tervezik meg, így fejezik ki a műfaj iránti rajongásukat. Kereskedelmi téren a lemezboltok és használt termékeket árusító üzletek alig tudnak lépést tartani a kereslettel, az eBay-en és az Amazon-on több százezer címből lehet válogatni, az 50 centestől a több száz dollárt érő ritkaságokig. Egy Los Angeles-i szaküzlet néhány évvel ezelőtt még küszködött az eladhatatlan raktárkészlettel, az elmúlt évben már havonta átlagosan 2000 kazettát forgalmaz és egyre nehezebben tudja a felmerülő igényeket kielégíteni.

Elkötelezett grafikusok kortárs filmekhez készített retró borítóterveit az Instangramon lehet böngészgetni. Filmtörténeti szempontból is nagy jelentősége van a régi VHS kiadásoknak, mert bár 15 éve nem jelenik meg új alkotás ilyen formátumban, viszont nagyon sok esetben csak ez a formátum őrzi azokat az anyagokat (közel 40 év filmjeit), amelyek már nem jelentek meg dvd-n, amelyek közül rengeteg nem jelent meg Blu-rayen, és ma már tudjuk, hogy az online streaming platformok, például a Netflix, az HBO, az Amazon stb., filmválasztéka még ennél is korlátozottabb. A lehetőségek köre egyre szűkül azok számára, akik különlegességeket szeretnének megnézni. Ott vannak például azok a rétegfilmek, jellemzően sci-fi, illetve horror műfajúak, amelyek kizárólag kazettán érhetőek el.

Időutazók

Rengetegen vannak olyanok, akik azért néznek régi videókat mert kikapcsolja őket egy stresszes nap után, lekapcsolja őket a hálózatról, eltereli a figyelmüket a folyamatosan áradó információktól, hírektől. A rossz minőségű hang és kép, a lejátszóban zörgő, kattogó kazetta társasága valóságos időutazás. A VHS történetének másik aspektusa, hasonlóan a szuper 8-as filméhez, hogy mindkettő alkalmas volt családi, baráti események rögzítésére, amatőr filmezésre. Mint ahogy Hegyeshalmi Richárd cikkében leírja, egy-egy home-video gyűjtemény felbecsülhetetlen értékű forrásanyag lehet filmtörténészek, szociológusok, egyéb tudományok kutatói számára.

Források:

NBC News

Smithsonian Magazine

Qubit




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése