keresés

2021. március 9., kedd

Az utolsó 1 év viszontagságainak hatása az emberek pszichikai állóképességére és szociális életére

 


Az előző cíkkemben (lásd.  Ismerkedés pandémiás helyzet idején ) említettem, hogy ez elmúlt év folyamatos entrópiákkal színezett mindennapjai és az elszigeteltség nagyfokú szorongást váltott ki az emberekből. A felerősödő szorongás mellett sokaknál előjöttek, kiújultak, vagy éppen súlyosbodtak egyéb addikciók, mint például az alkohol-, drog, játék-, gyógyszer-, internetfüggőség. Ugyanakkor az online platformoknak viszont nagyon jót tett az utolsó 1 év, ezért nem csoda, hogy az internetes ismerkedés is népszerűvé vált az utolsó 1 évben. 

Na de mi a helyzet a pszichikai állóképességünkkel?

Fábián Tamás pszichológus tavaly áprilisban publikált cikke szerint a járványok jól definiálható pszichés következményekkel járnak. A szorongás megemelkedett szintje, a megjelent és kiújult addikciók mellett az emberek egyik nagyon fontos félelme, amely a betegség gyors terjedésével együtt jár az a kiszolgáltatottságtól való félelem. Hogy mi lesz, ha elveszítem az állásom?, Meg tudom-e védeni a szeretteim és saját magam egészségét? , El tudom-e látni saját magam és a családom az alapvető élelmiszerekkel?. A törekvés arra, hogy a saját sorsunkat mindenképpen a kezünkben tartsuk, valamint a megbetegedéstől való félelem sarkallta nagyon arra az embereket, hogy minél több kézfertőtlenítőt, maszkot és tartós élelmiszert (liszt, cukor, só, konzervek, zacskós ételek)felvásároljanak. A pszichológus szerint az emberi távolságtartásnak több fokozatát is megtapasztalhattuk. : 1,5-2 méter távolság a sorban, az önkéntes otthon maradás, az elkülönítés, a karantén. Ezek közös jellemzője, hogy kisebb-nagyobb mértékben korlátozza az egyén szabad térbeli mozgását. Ez fokozódó frusztrációval járhat együtt, ami feszültséget, dühöt, haragot generálhat

A cikk végén megemlítésre kerül még egy nagyon jó, megszívlelendő tanács, hogy mindenki azzal foglalkozzon, amire hatása van.  Ennek a tanácsnak a megfogadása szintén enyhíti a szorongást a jelenlegi helyzetben. 

Cikkem végén leírom azokat az életigazságokat, amelyekre az elmúlt 1 év és a 03.23-án 1 éves, felsőoktatásban bevezetett digitális oktatás tanított.

1., Ami magának értetődőnek tűnik elsőre az nem biztos, hogy az.

2., Szeretni, érdeklődni, lelkesedni valami iránt, emellett szorgalmasan végezni a teendőket nagyon könnyű. De a szeretetet, érdeklődést, lelkesedést, szorgalmat MEGTARTANI az igazi kihívás.

3., Minden egyes nap egy újabb esély.

4., Az összetartásnál és a szeretetnél nincs nagyobb erő a világon.

5., A boldogságért a küzdelmet minden reggel előlről kell kezdeni.

Források : 

A koronavírus-járvány pszichológiai hatásai




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése