keresés

2014. december 7., vasárnap

A Microsoft küzdelme a tabletpiaci részesedésért

A Microsoft a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata. Legismertebb termékük a Windows operációsrendszer-család. Kezdetben ezek még nem voltak tökéletesek, de az ezredfordulóra a piac jelentős részét már a Microsoft szoftvertermékei uralták. 
Annak érdekében, hogy lépést tartson más vállalatokkal, néhány éve megjelentek a Windows-rendszerű okostelefonok is, illetve több más számítástechnikai eszközt is gyárt már a cég.


Tabletpiac


Az első táblagépet az Apple dobta a piacra iPad néven 2010-ben. Azóta a tabletek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami más gyártók figyelmét sem kerülte el: rengetek vállalat dobta piacra saját termékeit.

Természetesen a Microsoft sem maradhatott el versenytársaitól, 2012-ben jelent meg az első gépük, mely a Surface nevet kapta. Ezt 2013 folyamán követte még a Surface Pro, a 2, illetve a Pro 2 változat.
Ezek a termékek eleinte nem voltak túl népszerűek, nem hoztak túl sok bevételt a Microsoftnak. A Surface-tabletek magas áron kerültek a piacra, annak ellenére, hogy nem sokkal jobbak a paraméterei mint más olcsóbb gépeké. A gyenge eladásokhoz valószínűleg az is hozzájárult, hogy csak az Egyesült Államokban található márkaboltokban illetve a Microsoft online felületén lehetett hozzájutni.
2014 októberében jött ki a legújabb modell, a Surface Pro 3, mely a tablet-család legjobban sikerült darabja. A gép az eladások terén is sokkal jobban teljesített elődeinél.
A tableten a Windows 8.1 operációsrendszer fut, illetve az Intel Core processzoroknak köszönhetően egy hagyományos pc teljesítményével rendelkezik.

Egyre több gyártó adja ki Windows operációsrendszerrel működő táblagépeit, többek között az Acer, Toshiba és a HP is érdekelt ebben. Ezeket a gépeket jóval olcsóbban adják mint a Surface táblagépeket, ehhez mérten igen jó eredményeket mutattak az eladások terén is. A Microsoft ezzel a stratégiával próbál véget vetni a Chromebookok terjedésének. 


Windows 10

Idén jelentette be a Microsoft új operációsrendszerét, a Windows 10-et. Az új rendszer a Windows 7 és 8 elemeit ötvözi. 
A Windows 8-nál bevezetett csempés kezelőfelület kezdetben sok kritikát kapott, ma már azonban egyre inkább elfogadottá válik és terjed a használata; valószínűleg ez lehetett az oka, hogy ezen nem változtatott a Microsoft. Ez jelzi azt is, hogy elsősorban érintőképernyős eszközökre szánja operációsrendszerét.
A sokak által hiányolt Start menü visszatérése a Window 7-et idézi.

Sokak szerint a Windows 10-zel a Microsoft visszatérhet a csúcsra. Ez a feltevés ezidáig beigazolódni látszik, hatalmas az érdeklődés az új rendszerre.
A cég nem is bíz semmit a véletlenre, a felhasználók segítségével fejleszti operációsrendszerét. 
A telepítéssel a felhasználó engedélyt ad arra, hogy figyeljék számítógépe billentyűzetét és az azon leírt szöveget továbbítja a cég szervereire. 
Bár ez a fajta adatgyűjtés igen szokatlan, egyelőre sikeresnek tűnik a fejlesztés. Rengeted visszajelzés érkezett, melyeknek köszönhetően még felhasználóbarátabbá tehetik a Windows 10-et.

A Microsoft kiszivárgott tervei között szerepel a Windows 10 lakossági előzetese, mely elsősorban az otthoni felhasználókat célozza meg. 
Emellett a Windows Phone is frissítést kap majd az év elején. A hírek szerint minden 8.x-et futtató Lumiát frissíteni lehet majd az új operációs rendszerre.
A Microsoft tervei között szerepel, hogy ugyanaz a rendszer fut majd telefonokon, táblagépeken és az asztali gépeken egyaránt, ám az még a jövő kérdése, hogy sikerül-e megvalósítaniuk.


Felhőszolgáltatás

A vállalat legnagyobb üzletága a vállalati szoftverekkel és a cloudszolgáltatásokkal foglalkozik, így a Microsoft legtöbb bevétele is innen származik.
Ennek kamatoztatása érdekében a felhő alapú szolgáltatás piacán is egyre nagyobb szerepet kíván betölteni  a vállalat. Úgy tűnik ennek komolyabb anyagi hátteret is tudnak biztosítani mint a Google vagy az Amazon. 
Az elmúlt időszakban többször hangsúlyozták különböző eseményeken, hogy a felhő biztonságos, ezzel próbálják még inkább népszerűsíteni a szolgáltatást.





Folyamatosan fejlesztik az Azure szolgáltatásait, illetve új termékekkel is előrukkoltak, már tesztelhető az Azure Operational Insights. Ennek lényege, hogy az üzemeltető szakemberek számára elérhető adatmennyiséget használható információként prezentálja, mellyel megkönnyíti a munkájukat. A cég több előre tárolt lekérdezést kínál az adatokhoz, melyeknek köszönhetően az üzemeltetők hasznos információkat tudnak gyűjteni az adatokból. Ezen kívül megnézhetik, hogy a gépek milyen frissítési szinten vannak, illetve tájékozódnak a rendszer kapacitásáról. 

Legújabb szolgáltatások az Azure RemoteApp, mely a már régóta ismert szolgáltatás ' felhősített' változata. Ennek segítségével bármilyen alkalmazást felhős szolgáltatásként lehet nyújtani az Azure-n keresztül, amennyiben rendelkezésünkre áll a kliensprogram. 


A Microsoft a '90-es évek óta vezető szerepet tölt be az informatika világában, jelenleg is a világ egyik legértékesebb cége. Véleményem szerint ez a közeljövőben se fog változni, hiszen sok olyan előnnyel rendelkezik, amit a versenytársaknak még évekbe kerül behozni. 


Források:

Tabletpiac:
Nem fogy a Surface táblagép
Itt a Microsoft új táblagépe
Olcsó gépekkel a Chromebookok ellen
Itt az új HP Stream notebook- és tabletcsalád

Windows 10:
Itt a Windows 10
Egyre többen használják a Windows 10-et
Felhasználók segítségével fejleszt a Microsoft

Felhőszolgáltatás:
Sok újdonsággal bővült a Microsoft felhője
Fejlesztik a cloudszolgáltatásokat
Azure Operational Insights
Azure RemoteApp




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése