keresés

2014. december 6., szombat

Online identitás, identitáslopás

Az online identitás az internetes felhasználó által létrehozott profilt jelenti. Ezt a profilt beállítástól függően tekinthetik meg ismerőseink vagy számunkra idegen felhasználók is.
Nemcsak közösségi oldalakon hozhatunk létre online személyiséget, hanem bármely más jellegű honlapon, mint például chaten, blogon, fórumokon, internetes szerepjátékokban.
Az online személyiség megengedi a felhasználónak, hogy ne csak a saját nevén, saját adataival létezzen az online világban, ha névtelenek szeretnének maradni egy honlapon az is teljesen megengedett.
Ugyanakkor lehetünk teljesen őszinték, megtehetjük hogy minden adatot maximális őszinteséggel adunk, meg, felvállaljuk, hogy kik vagyunk a való életben, ami olykor-olykor rosszul tud elsülni. Ugyanis mások felhasználhatják adatainkat, és ellopott adataink felhasználása által többnyire pénz és haszonszerzés a célja a tolvajnak. Ilyen lopásról beszélünk ha a nevünket, társadalombiztosítási számunkat, hitelkártyaszámunkat felhasználják, hamisítják és ezzel bűncselekményt követnek el.


Maga a személyazonosság lopás fogalmát 1946 óta ismerjük. Ugyan a gyakorlatban ez a tett nem kivitelezhető, mégis megvalósítható, csupán azzal, hogy egy másik létező személy adatait használjuk fel. Mivel ez törvénybe ütköző cselekedet, az elkövetőt ha kiderül róla, hogy nem az akinek mondja magát, súlyosan felelősségre vonják.
Az online személyiség felveti a kérdést, miszerint milyen kapcsolatokat tudnunk létrehozni az internetes világban. Valamint, hogy ez a kapcsolat kihat-e az offline emberi interakciókra, milyen mértékben befolyásolja az egyént.
Ha valaki egy fórumon a véleményét megosztja másokkal, lehet, hogy azt mások félreértik, ugyanis a számítógép adta kommunikációs eszköztár meg sem közelíti a közvetlen emberi kommunikációban használható kifejezések mennyiségét. Ugyan lehetséges karakterkészletek, és emotikonok, hangulatjelek segítségével megpróbálni átadni arcunk mimikáját, de mindezek félreérthetőek, a valóságban használt nonverbális jelektől gyakran eltérnek.


Teszteld magad. téged mennyire fenyeget különböző szituációkban a személyiség lopás!:


Forrás
Forrás




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése