keresés

2014. december 6., szombat

Mesterséges intelligencia és üzenet elemzés


        A Facebook bejelentette: megvan nekik a tökéletes arcfelismerő program, Európa válasza erre a betiltás lesz? Ugyanis egy ezt megelőző arcfelismeréssel foglalkozó programot sem engedtek használatra.
      Az új program, a Deepface közel emberi pontossággal képes különbséget tenni az emberi arcok között. Mivel a Facebook tudhatja magáénak a legnagyobb képadatbázisát, ami folyamatosan csak bővül, így a program nagy újítás lehetne a mindennapokban. Ugyanis a Deepface nem kevesebb mint 97,25%-os pontossággal képes megállapítani, hogy két lefényképezett arc azonos-e. Ehhez képest az emberi megítélőképesség sem sokkal jobb a maga 97,53 százalékával.
A programnak elég egy kinyomtatott arc és máris elkezdi elemezni az arc jellegzetes ismertetőjegyeit.
       Eddig is volt hasonló megnyilvánulása a honlapnak, csak épp az előd csupán a szemek közti távolság, a fül és szem formája alapján tudott különbséget tenni az emberek között, viszont a Deepface már a mesterséges intelligencia területén, amely a rendezetlen adathalmokban keres rendszert, ezzel képes a legapróbb részletességig elemezni a képet.



      Ez csupán egy kísérleti projekt, melyet Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, a mesterséges intelligenciával foglalkozó projektek fejlesztése, javítása miatt eszelt ki.
A következő lépés lehet az, hogy nemcsak fotóinkat vizsgálják majd nagyító alatt, hanem a szöveges bejegyzéseinket is, ezzel pedig meglehet majd állapítani a felhasználó hangulatát.
Mindezek a felhasználó megismerésére szolgálnak, így a célzott hirdetések is pontosabbak lehetnek, mivel a begyűjtött adatok mennyisége megnő, elemzésük pedig pontosabb lesz.

       Egy másik Facebook-húzás, ami már nem a mesterséges intelligencia területén ment végbe, de cél szintén az adatgyűjtés lehetett, az a Whatsapp nevezetű applikáció felvásárlása volt. Ugyan a Facebook nyilatkozatából az derül ki, hogy semmilyen adatgyűjtésre sor nem fog kerülni mégis sokan ellenezték ezt az ügyletet, attól félve, hogy a Facebook még is csak gondol egyet és elemezgeti majd az applikáció felhasználói adatait. Így veszélybe kerülhetnek az ismerőseinknek, közeli barátainknak, szeretteinknek küldött szöveges üzeneteink is, melyeket a rémhírek szerint a Facebook begyűjtené a Whatsapp felhasználóktól a saját üzleti modelljéhez.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése