keresés

2014. december 6., szombat

Álnéven a Facebookon

     A Facebook felhasználóinak száma megközelítőleg 1,3 milliárd embert jelent. Ez a szám persze folyamatosan változik, és nem negatív irányba. A teljes internetpopuláció 40%-át teszi ki a közösségi oldal felhasználóinak száma.
Azt figyelembe véve, hogy egy Facebook regisztráció teljesen ingyenes és maximum 3 percet vesz igénybe, bele kell kalkulálni ebbe az 1,3 milliárdos felhasználói közösségbe azt is, hogy bizony vannak fent olyan profilok, amelyek mindössze kamu adatokat tartalmaznak.
     Megközelíthetőleg 100 millió olyan profil van, melynek neve csupán egy álnév. Ennek a kb. 100 millió álnéven futó profilnak nagyjából a fele, csupán másodlatokból áll. Azaz, egy eredeti néven jelenlévő felhasználó olyan profilja ahol egy kitalált névvel szerepel, vagy egy másodlagos használatú profil. 
Ezt követik a "helytelenül besorolt profilok". Ezek közé soroljuk a cégeket, háziállatokat és szervezeteket, akik személyként vannak feltüntetve az oldalon.
A harmadik, legkellemetlenebb fiókok pedig azok amelyeket spamek és az azokhoz hasonló tartalmak, esetlegesen vírusok küldözgetésére orientálódtak.


       A Facebook próbál odafigyelni az ál profilokra, és próbálja kiszűrni azokat. Elvárja a felhasználóktól, hogy valós nevükkel regisztráljanak, azt használják. Ha esetlegesen kiderül, hogy az ellenkezője történik, azaz nem valós névvel vagyunk jelen a honlapon, fiókunkat felfüggeszthetik vagy akár törölhetik is. 
Így ha a felhasználó a valós nevével regisztrál, nagyobb eséllyel fogja betartani a netikettet, átfogja gondolni mit szabad írni és mit nem, mit szeretne magáról sugározni a nagyközönségnek.
Ez persze ad egy bizonyos korlátot a beszélgetéseknek, véleménykifejtéseknek, hiszen, nem biztos, hogy teljes lesz az őszinteség amelyet a felhasználó egy poszt alatt leír.
     Ám az oldal ezt az alapelvét, miszerint csak valódi névvel lehet fent lenni, muszáj lesz háttérbe szorítania.
A hírek szerint egy olyan applikáción dolgozik éppen, mely lehetővé teszi a felhasználó anonimitását, azaz másokkal kapcsolatba léphetünk mialatt személyazonosságunk teljes titokban marad.

Erre a programra azért van szükség, mert a nagy konkurens az Ello, már ezt funkciót elérhetővé tette a felhasználók számára, így az Ello nevű közösségi oldal regisztrációja, rohamos mértékben nő, ami ugyebár a Facebooknak nem kedvez.

Az applikáció előnyei közé tartozik, hogy számunkra kínos dolgokat is megtudunk majd a jövőben beszélni, mint például a drogproblémák vagy szerelmi ügyek, amelyeket az ember a valós életben sem mindig vállal fel szívesen.


Forrás
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése