keresés

2014. december 1., hétfő

Google-Facebook-Microsoft-Apple-Samsung? Ki lesz a világ ura?

Manapság, még egy nap sem telhet el úgy, hogy a nagy cégek ne rukkoljanak elő valami teljesen új technológiai találmánnyal, vagy friss fejlesztéssel a nemzetközi piacokon. Mi több, a terület fejlődésével egyre „okosabb”, magas színvonalú eszközöket kínálnak a felhasználóknak. A nagyobb cégek technikai csatája a 21. századra nőtte ki magát. Csak egyetlen kérdés maradt:

„Ki lesz a Világ ura?”


Harc a felhasználókért

Napjainkban már nem a fejlesztések az elsőrendűek, hanem a jó marketing. Ezért a multi cégeknek tudniuk kell, hogyan gazdálkodjanak, mit fejlesszenek, melyik másik céggel társuljanak, vagy melyiket vásárolják fel. Nem elég egy lábon állniuk, egyre több szférába kell beküzdeniük magukat, hogy sikeresek legyenek. Nem csoda, ha ezek után egyfajta versenyhelyzet alakul ki, és mindenki a saját bevételét akarja gyarapítani a különböző kampányokkal. 

Sokat hallhattunk többek között a Microsoft reklámkampányáról a Laptop Hunters-ről, ahol nyíltan támadták az Apple laptopjait. A szlogen egyértelmű:

"Egy windowsos laptop a legolcsóbb megoldás."

A három kisfilm el is érte célját, kelendőbbek lettek a Windows-os pc-k. A Samsung is nemrég készített az Apple ellen egy lejárató reklámot, amiben a Macbook air-t hasonlította össze a Surface Pro 3-mal és nem szégyellte ezt leadni, a sokak által nézett amerikai foci szüneteiben. A reklám egyértelműen az Apple készülékeinek sablonosságát emeli ki.


Arról nem is beszélve, amikor az Apple ingyenessé tette a Mavericks-re, azaz a 10.9-es operációs rendszerére való fejlesztéseket, ezzel is rossz helyzetbe hozva a Microsoftot, ahol a bevételek nagy százaléka a Windows-ból van. Ezeket egy régebbi (2012-es) jelentés is alátámasztja, miszerint az Apple mintegy 3,5 milliárd dolláros bevételre tesz szert a szoftvereladásból, de ez csupán a cég jövedelemforrásának 2,2 százaléka. A Microsoft-nál a bevételi forrás negyedét teszik ki az operációs rendszerek, évi 20 milliárd dollárt hoznak a cégnek. Ezzel a húzással az Apple mégsem érte el a célját, a felhasználók nem váltottak operációs rendszereket, hisz az „Alma” termékei így is sokkal drágábbak. A Microsoft mégis válaszul erre, ingyen letölthetővé tette a Windows 8.1-est a felhasználók számára.


Sikerek

Rengeteg hír szólt mostanában arról, hogy ki milyen új területen próbálkozik megnyerni a felhasználók bizalmát és bekerülni a vezetők közé. Mindezeken túl sok sikerről is szóltak hírek az elmúlt hónapokban.

A számítógép eladások egyik szenzációja az Apple sikere volt, hogy bekerülhetett az IDC jelentése szerint a Top 5-be, kiszorítva a rivális Asus-t. Az Apple-nek, mint egy 5 millió laptopot és asztali gépet sikerült eladnia, ami a tavalyi adataihoz képest jóval magasabb. Ennek ellenére a Gartner jelentésébe még nem kerülhetett be a vezetők közé.

Megemlíthetjük még a Facebook legújabb irodai csomagját a Facebook at Work-öt, mely még meg sem jelent, de már számtalan iroda tartana rá igényt. Egy olyan segítő chat programot akarnak létrehozni, ami több ember által szerkeszthető dokumentummal, belső levelezéssel és tárhellyel biztosítja a kiváló munka feltételeit. Ezzel akár ki is szoríthatják a Microsoft-ot az irodai szférából.

Ugyanakkor a sajtó nagy figyelemmel követi a Samsung és a Facebook összefogását is, akik egy közös fejlesztést akarnak megteremteni. Nemrég találkozott Szöulban Mark Zuckerberg és Lee Jae-yong, hogy megbeszéljék az új projekt részleteit. A tárgyalásról nincs pontos információ, de az biztos, hogy a közös fejlesztés vagy egy új okostelefon vagy a közösségi szolgáltatások újítása lesz.

Sikertelenségek

Balul sült el többek között, a Samsung saját applikáció kísérlete, ide tartozik az alkalmazásboltja, a hanggal működő keresője, jegyzetkészítője és a fitneszalkalmazása, ami kudarcba fulladt a Facebook és a Google népszerű programjai mellet. Hiába van a csúcson a koreai gyártó a készülékpiacon, a szolgáltatások és a szoftverek szférájába többszöri sikertelen próbálkozás után sem tudott betörni. Azok után sem, hogy lemásolta vetélytársai portfólióját. Azonban mégsem teljesen kilátástalan a helyzet a saját applikációk fejlesztése terén, csak merőben más szolgáltatásokon kéne gondolkodnia.

Továbbá megemlíthetjük a híres közösségi oldal a Facebook próbálkozásait az okostelefon piacon. Többek között volt a HTC-vel és a Nokia-val is közös telefonja. Az előbbi céggel közösen készített Facebook-os telefonon még egy külön gomb is szolgált a közösségi oldal eléréséhez, amit Cha Cha néven illettek, de ez még csak a piacra se került. A Nokia mobilja legalább forgalomba került, mégse nyerte el a felhasználók tetszését és nem hozta el a várt sikert.

Külső hatások

Nemcsak a riválisok jelentenek problémát a nagy cégeknek abban, hogy előrébb lépjenek a ranglétrán, hanem a kormány is próbál az útjukba állni. Hallhattunk különböző megszorításokról, mint például az internetadó, ami leginkább a Google-nek jelenthet majd problémát a jövőben, hiszen megváltoztatják a szerzői jogokról szóló törvényeket, így a cégeknek fizetniük kell, ha egy szerzőtől tartalmakat vesznek át. Így is nyilatkozott erről Ghünter Oettinger, Németország egyik politikusa:

„Ha uniós szellemi tulajdont használ fel, hogy növelje a bevételét, akkor az EU-nak meg kell védenie ezt a tulajdont, és fizetséget kell követelnie érte!”


Az adófizetések megkerülésének is vége, mert az Ír kormány is próbálkozik egy új adózási törvény megalkotásával, ami megakadályozza majd a multi cégek adófizetési kiskapuit (Dupla ír-holland szendvicsnek). Az említett két ország a jog kiskapuit használva irányítja át a bevételeiket olyan adóparadicsomokba, ahol nem kell adózniuk utána. A cégek európai hirdetési és egyéb bevételei az írországi leányvállalathoz futnak be, amit az egy másik, szintén ír, de Bermudára bejegyzett cégéhez utal át, jogdíj formájában. Ennél a manővernél iktatják be a cég hollandiai leányvállalatát, hogy az ír adót elkerüljék. Így érhették el a teljes sikert a multi cégek, de ezeket a „kiskapukat” 2020-tól meg akarja szüntetni az Ír kormány.

A másik külső hatást a kínai olcsó termékek és a Gsm boltok saját márkás mobiljai jelentik. A piacon egyre gyakrabban jelennek meg indiai és kínai egyszerűsített Androidos telefonok. Ilyenek a Doogee, Cubot, MyAudio, Navon és a Concorde. Így hamarosan két lehetséges vezető lesz a mobilpiacokon. Kína, ahol folyamatos a tömeggyártás, valamint a helyi Gsm boltok.

Mi lesz a vége?

Nem lehet megmondani, hogy az 5 cég közül (Google, Microsoft, Facebook, Apple, Samsung) ki lesz végül az abszolút piacvezető. Én úgy vélem mindegyik cégnek másban rejlik az erőssége és másban a gyengesége. Azonban a nagy rivalizálás előbb-utóbb a cégek végét fogja jelenteni, mert annyira egymásra figyelnek, hogy nem veszik majd észre az új konkurenciát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése