keresés

2014. december 6., szombat

Öngyilkosságok a net miatt

       Sokak egyetértésében formálódott már meg az a vélemény miszerint a tinik alkotják a társadalom legantiszociálisabb rétegét. Erre kiváló példa a bullying, zaklatás.
Ahogy a  Developmental Psychology, szakfolyóirat megírta a kognitív empátia, azaz hogy az ember más helyzetébe is beletudja magát képzelni 13 évesen kezdd megjelenni a lányoknál, 15 évesen pedig a fiúknál. Bár vannak olyan esetek, ahol később sem veszik észre ha valakinek fájdalmat okoznak, nem tudják a reakciókat helyén kezelni, egyszerűen nem tudnak empatikusan viselkedni. Idővel persze ez javulhat, meg is szűnhet, vagy kiteljesedhet egy munkahelyi magas pozíció betöltésével.
      Öngyilkosságok nagy része a fiatalok körében többnyire akkor következik be, ha nem látnak kiutat abból a gödörből, melyet rosszakaró társaik ástak nekik, és ezzel a sírjukat is megásták a bullying áldozatának.

      Ilyen Jasmine Griffiths esete is, akit a Facebookon kapott sorozatos üzenetek hajszoltak a halálba. Az üzenetek biztató jellegűek voltak, csak épp arra biztatták a lányt, hogy vessen véget életének, hiszen az úgy sem ér semmit, senkinek nem hiányozna. Egy átbulizott éjszaka után végül a lány felakasztotta magát. A lány nevelőanyja azt is elmondta, hogy az üzenetekkel akkor sem álltak le a zaklatók, mikor a lány blokkolta a profiljukat, hiszen a Facebook lehetőséget ad arra hogy több profilt is létrehozzunk, így a támadóknak is ez volt a módszerük, a zaklatás folytatására. 
Az mostohaanya egyértelműen a közösségi oldalt vádolja lánya elvesztéséért.

"A Facebook tette. Az egész ott zajlott, és ott is kezdődött. A zaklatóknak rengeteg profiljuk volt, és amikor Jasmine blokkolta őket, mindig újabb és újabb kamu profilt csináltak. Amikor a barátai kiálltak érte, őket is elkezdték piszkálni, szörnyű emaileket küldözgettek nekik is. Olyanokat írtak neki, hogy 'menj, halj meg egy lyukban', 'nem érdemled meg, hogy létezz', meg hogy 'öld meg magad'. Nem gondolná az ember, hogy egy 18 éves lánynak bárki ilyet mond. Hogy zaklatták-e? Hát persze'



        Egy másik eset Matthew Burdette történetét mutatja be, aki a dél-kaliforniai University City High School of San Diego nevű középiskolába járt, amikor is tavaly novemberben, a mosdóban egy iskolatársa levideózta őt ahogyan éppen maszturbál, az iskolai helységben. Ezt a videót azonnal felrakták az internetre a rosszakarók, bele nem gondolva a következményekkel. Matthew két hétig küzdött a megalázásokkal, a csúfolódók üzeneteivel, és a kiközösítéssel, majd a hogy a búcsúüzenetében is említi, nem bírta elviselni tovább az iskolát és nem maradtak barátai. Ennek következtében a fiú nem látott más megoldást, életét tönkretettnek minősítette, így az öngyilkosságot választotta.

A szülők gyakran vádolják magát az iskolát, az ilyen haláleseteknél, hiszen sok esetben tudnak a történtekről, mégis képtelenek kezükbe venni az irányítást és megállítani az esetlegesen kialakuló tragédiákat.


Forrás
Forrás
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése