keresés

2014. december 1., hétfő

Video szolgáltatás, online TV - van-e élet a Youtube-on kívül? (Összefoglaló)

A YouTube-ot több mint 1 milliárd egyedi felhasználó keresi fel havonta, és ugyanennyi idő alatt több mint 6 milliárd órányi videóanyagot tekintenek meg a YouTube-on. Ez nagyjából azt jelenti, hogy nagyjából egy órányi YouTube jutna a Föld minden lakosának. 61 országban, illetve 61 nyelven érhető el. Naponta több millióan iratkoznak fel az egyes csatornákra, de ez a szám is évről évre növekszik - tavalyról idénre például háromszorosára. Ezekből a statisztikákból két kérdés is adódik: egyfelől, hogy lehet-e rális konkurenciája a világ legnagyobb videómegosztójának, illetve hogy pontosan miben is rejlik a sikerük titka? Új személyiségjegyek jelentek meg az emberekben: egyfelől az exhibicionizmus - elvégre a világ bármely pontjára "eljuthat", ha webkamerával felveszi a mindennapjait -, másfelől az információéhség: "bárhol, bármikor" hozzá akarnak jutni a információhoz, amelyekre kíváncsiak. A videómegosztók sikere a médiát is alakítja: a TV-ipar átalakulásával, új szolgáltatások megjelenésével jár együtt. 

Konkurensek

A twtich logója
A 2011-ben létrejött Twtich.tv 2014-re önálló oldallá alakult, fő profilja pedig a játékos közönség kiszolgálása. Az Amazon fantáziát látott a játék-stream oldalban, mintegy 970 millió dollárt fizettek érte, vezetőjük Jeff Bezos pedig bizakodik a jövőben, és elmondása szerint új szolgáltatásokkal segítik majd a közönséget, amelynek száma 30-40 millió közé esik havonta. Élőben lehet megtekinteni, ahogy valaki bemutatja egy játék végigjátszását, illetve ez különösen szórakoztató lehet, ha mondjuk egy virtuális sportesemény közvetítését vesszük alapul. A Twitch.tv szolgáltatásai pénzbe nem kerülnek, azonban ha reklámmentességet is szeretnének, az már pénzbe kerül: egyes csatornákra előfizethetnek. 

A Wall Street Journalban megjelent ranglista
A videómegosztók közül talán az egyik legnagyobb konkurens a Netflix. Ez a szolgáltatás elsősorban  mint "online videotéka" működik, és folyamatosan fejlődik, terjeszkedik. Az Egyesült Államokat már sikerült meghódítania szolgáltatásnak: a Wall Street Journalban megjelent felméréséből kiderül, hogy az amerikai csúcsidős internetezési tevékenységet vizsgálva, a Netflix áll az élen a bitek 32%-ával, míg a Google csak a második. Az Egyesült Államok mellett már elérhető Kanadában, az Egyesült Királyságban, Svédországban, Írországban, Finnországban, Norvégiában, Dániában és immáron Franciaországban is. Persze a franciák nem örültek a Netflix érkezésének, eléréséhez új set-top boxra van szükség mindazoknak, akik Netflixre vágynak, vagy egy új, internetelérésre képes eszközre. Azonban nem csupán ellenséget láttak a Netflix-ben, de rögtön a konkurensét is létrehozták: a SérieFlixet. A Netflix felhasználóinak száma mintegy 50 millió (ebből 33 amerikai). Ami a magyarországi megjelenését illeti: pozitívum, hogy még 2009-ben lefoglalták a "netflix.hu" domaint.

A Facebookon, és a Youtubeon történő videómegosztások a nagycégeknél
A legnagyobb konkurencia mégsem egy "tipikus" videómegosztó, hanem a világ legnagyobb közösségi oldala, a "Zuckerberg gyártmány", Facebook lehet. Fidji Simo, a Facebook projektmenedzserét büszkén adta hírül, hogy a Facebookra feltöltött videók nézettsége napi szinten eléri az egy milliárdot. A sikeren felbuzdulva új, YouTube-szerű szolgáltatások is megjelentek a Facebookos videóknál, így például, hogy a megtekintések számát lehet megnézni, illetve a Facebook felkínál hasonló témájú videókat is. Az átlag felhasználó így belefuthat olyan videókba is amelyek nem érdeklik, de még ezen trükkök nélkül is jól látszik a Facebook erőteljes trónkövetelése:  a nagy cégek is inkább választják már a Facebookra való közvetlen feltöltést, mintsem a YouTube-ra való belinkelést - írta a SocialDaily. A Facebook egyelőre még elmarad a videómegosztó sikerétől, de jó úton jár, ha le akarnák taszítani a trónról a YouTube-ot.

Mobilizáció, és új személyiségjegyek

Az Android zöld kabalája
A Facebook megvizsgált adatainál azt lehetett látni, hogy a feltöltött videók többsége valamilyen mobileszközről származott, így nem meglepő ha a Google az Android fejlesztésével minél több mobileszközzel szeretne megjelenni a piacon. 2014. júniusában arról lehetett olvasni, hogy az Android felhasználók száma átlépte az 1 milliárdot, míg az iOS termékek száma csupán a 800 milliót lépte át. Az egyre több Android alapú eszköz pedig egyre több YouTube alkalmazással rendelkező mobileszközzel jár. Bárhol, bármikor, bárhonnan elérhető információk, amelyekre szükségünk lehet például buszon unatkozva, vagy vonatra várva.

Felix Kjellberg
A YouTube milliárdos nézettsége sokak számára vonzó lehet. Szolgáltatásai közé tartozik ráadásul a partnerprogramba tartozó tagok fizetése is, amely ha nagy nézettségű videósról van szó, akár havonta 76 millió forint is - legalábbis ennyi pénzt tehetett zsebre PewDiePie, vagyis a 24 éves Felix Kjellberg, aki egy webkamerával ült le, és jutott el megnyerő személyiségével a milliós nézettséghez. Azt persze senki nem tudja a Google falai közt ülőkön kívül, hogy pontosan mennyit fizetnek az egyes hirdetések után, de a tekintélyes összeg vonzó lehet mindazoknak akik némi pénzre, és feltűnésre vágynak. Természetesen ahhoz, hogy valaki olyan szintre juthasson mint Felix, fontos betartani a YouTube etikai irányelveit, hiszen ez vezethet később a partnerkapcsolathoz. A YouTube-nak külön brigádja van a flagelt videók megfigyelésére, valamint 200 más személy, szervezet kapott rajtuk kívűl tiltási jogot. A tiltással kapcsolatos szabály azonban az, hogy a végső döntést minden esetben a Google hozza meg. Ahhoz, hogy valaki egyedivé, és kreatívvá váljon, valami újat kell mutatnia, és ezzel a "folyton megújulással kell "marketingelnie" magát. Marketingje azonban egy betegésgre (ALS) szerveződött alapítványak is lehet: az ALS alapítvány megközelítőleg 31 millió dollárhoz jutott a YouTube-on elterjedt jeges vizes kihívásoknak, és a rengeteg világsztárnak aki nevét adta a programhoz, amelyhez megközelítőleg 28 millió ember valamilyen formában hozzájárult. Sajnos a veszélyes(ebb) kihívások is pont olyan gyorsan terjednek (így a salt and ice challange), mint a kevésbé veszélyesek, így az ember könnyen megégetheti magát pár feliratkozóért...

A Ki Mit Tube hivatalos logója
A kihívások mellett már a YouTube által támogatott tehetségkutatókról is beszélhetünk. Simon Cowell álmodta meg, és alkotta meg az első internetes tehetségkutatót, amihez természetesen mindig van újabb ember, aki érez magában tehetséget, és a feltűnési vágyat. Ha tehetségkutató, akkor persze Magyarország is megalkotta a sajátját Ki Mit Tube néven. Sikere visszafogott volt, de alapvetően volt rá érdeklődés: a verseny végére mintegy 7 millióan nézték meg a feltöltött videókat. A megújuló világ produkálhat furcsa dolgokat is. Szélsőséges eset, hiszen ezúttal közvetlenül nem a siker, és a csillogás volt a cél a YouTube használattal Anaisnak, csupán a videónézés. "Ki töltött fel ilyen videókat rólam?" - gondolhatta magában, majd kiderült nem trollkodás áldozata, hanem van egy ikertestvére, akivel 25 éven át nem is tudtak egymás létezéséről - még születésükkor adták őket örökbe Dél-Koreában. Nagyot fordult velük a világ, és meghozta azóta a "feltűnést", mert könyv szól róluk, és film is készülőben van. Eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lett volna velük YouTube nélkül...
 
Átalakuló média és streaming

A 2014-es Internet Hungary konferencián - amelyre nagy volt az érdeklődés - Thomas Jul tartott előadást, és elmondta, hamarosan valósággá válhat a hálózatba kapcsolt társadalom víziója amely magába foglalja majd az embereket, a szervezeteket és a cégeket, vagyis gyökeresen fog átalakulni a tartalomfogyasztás, azon belül is a televíziózás. Szerinte egy mobilis, bárhol elérhető rendszer fogja majd átvenni a televíziózás szerepét.

Nexus Player
A fentieket támasztja alá a Google legújabb eszköze is, a Nexus Player, amely természetesen támogatja a streamingelést. Ezzel az eszközzel TV készülékünkön bátran, és kényelmesen, kedvenc kanapénkból YouTubeozhatunk, Netflixezhetünk, és még számos videoszolgáltató oldalt nézhetünk, sőt, még játszhatunk is! Ez az eszköz már előrevetíti, és előtérbe helyezi a streaminget, amelyekre egyre nagyobb igény mutatkozik, és megkérdőjelezi a hagyományos értelemben vett televíziózást, a rengeteg reklámmal... Kanadában például már átalakulni látszik a hagyományos TV-zés, és egy olyan csomagot rendelhetnek meg a felhasználók, olyan csatornákkal, amiket ők akarnak nézni, természetesen ehhez előbb meg kell rendelniük egy alapcsomagot.

A streamingeknek közösség építő szerepe is lehet: például akinek nincs kedve/ideje/lehetősége tüntetésre menni, otthonról kényelmesen, karosszékből nézheti a ustream felületén az (élőben zajló) eseményeket, és a stream nézőivel még kapcsolatot is alakíthat a közvetítés melletti chat-ablakban. A TV-gyártóknak tehát el kell gondolkodniuk, hogy milyen új szolgáltatásokkal kényeztessék a felhasználóit, hogy ne pártoljanak el a hagyományos TV-nézéstől, és helye maradjon a televízióknak a médiában...

Konklúzió

A fentiek bizonyítják, hogy van élet a YouTube-on kívül, azonban a YT még a világ első számú videómegosztója. Milliárdos közönségével aligha veheti fel éveken belül bárki is a versenyt. Ebben persze támogatni fogja a Google is, és persze az emberek is, akik folyamatosan alkalmazkodnak az új fejlesztésekhez, amelyek akár a hagyományos média térképének teljes átrajzolásához vezethet...

Felhasznált cikkek (az összefoglaló haladásának sorrendjében, fejezetenként):

Konkurencia:


Mobilizáció és új személyiségjegyek:

Átalakuló média és streaming:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése