keresés

2014. december 1., hétfő

Jelszórablások márpedig előfordulnak

       A Facebook talán a legjobb mód az írásos üzenetek küldésére, kapcsolatok tartására hiszen Facebook profilja, a nyugati társadalomban élők nagy részének van, egy gyors regisztráció után már írhatunk is ismerőseinknek.

     Sajnos nem ritkán mások, nemcsak rosszakaróink de akik közel állnak hozzánk is turkálni akarnak életünkben, és meg is találják a módját, hogy ezt megtegyék. Ennek legegyszerűbbike, a közösségi oldalak felhasználói fiókjainak feltörése. Lehet az, közeli ismerősünk, vagy egy ismeretlen személy, de bárkinek lehet szándéka, hogy olyan információkat szerezzen rólunk amik nekünk magánjellegűek, kínosak, fontos munkaügyi beszélgetések, vagy csak szimpla baráti beszélgetések.
Egy kapcsolat alapja, hogy bízunk a másikban. Mégis, néha élhet az ember a gyanúval, hogy párunk megcsal, van valaki más az életében. Ekkor szokott történni, hogy az egyik fél a másik internetes profiljába belépve, megbizonyosodik arról, hogy az esetleges beszélgetések szimpla baráti vagy ténylegesen több van a háttérben.
      Tapasztalatom, azt mondja, hogy hiába a bizalom, a Facebook és alapjában véve a közösségi oldalak ennek ellenére is képes bomlasztani a kapcsolatokat, családokat szakíthat szét, egy-egy beszélgetés amint kiderül. Mivel a szó elszáll, az írás megmarad, és a Facebookról nem lehet törölni az üzeneteket, ezért jól megkell gondolni, hogy milyen szöveget vetünk a monitorra, hiába azok magán jellegűek, de ha valaki nagyon akarja, úgy is megtalálja a módját annak, hogy belépjen profilunkkal.
       Másik része az adatlopásnak, az ha egy hozzánk kevésbé közel álló személy töri fel profilunkat, akinek célja véleményem szerint az identitás lopás. A Facebook tárt karokkal fogadja a rólunk szóló információkat. Megadhatjuk címünket, telefonszámainkat, olyan személyes adatokat melyek, nagy befolyással lesznek jövőnkre ha olyan ember tudja meg, aki ártani akar nekünk. Feltört jelszónál az illető olyan levelezéseket folytathat amely minket rossz színben tüntethet fel, tönkre teheti magánéletünket.
        Az átlagember nem használ 5-6 jelszót a különböző internetes oldalakon. Sőt többnyire egy, maximum kettő jelszóval rendelkezik, amit már megszokott, biztonságosnak ítél. Így ha valaki képes feltörni a Facebook jelszavunkat, vélhetőleg nem csak a közösségi oldalon tud kárt okozni nekünk.
Egy elemzés szerint ahol 442 773 jelszavat ellenőriztek a biztonsági szakemberek, kiderült hogy 324 ezer jelszó egyedi volt, azaz nem könnyen kitalálható, és csak a maradék 22,6 százalék használt olyan jelszót amely másnak is kitalálható volt.
A leggyakoribb jelszavak is napvilágot láttak, amik nem mások mint az: 123456, vagy a password, azaz jelszó, továbbá a ninja szó, és az abc123 nevezetű jelszavak.

       Egy biztos: senkinek se adjuk meg a jelszavunkat; ne maradjunk bejelentkezve, ha nem otthonról internetezünk és ne használjunk könnyen feltörhető rövid jelszót.

Forrás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése