keresés

2014. december 8., hétfő

Kiberbűnözőkre csapott le az Europol

Világszerte 118 embert vettek őrizetbe 45 országban egy nagy leleplezés keretében bankkártya-adat lopás miatt. A lopott és hamisított bankkártya-adatokkal nagyrészt repülőjegyeket vásároltak és azokat értékesítették féláron.

Összehangolt intézkedésekkel, 4 hónapnyi előkészítéssel járt az a rajtaütés, amiben 118 kiberbűnözőt kaptak el. Az Europol együttműködött az Interpollal és az Americopollal, így több kontinensen is kiterjesztett ellenőrzéseket folytattak a reptereken. Egy nap körülbelül 800 illegális repülőjegy
forrás:europol.europa.eu
vásárlás történik a világon amit általában a kiberbűnözők az utolsó pillanatban vásárolnak meg, lopott bankkártya-adatokkal, és általában más névre vásárolják, mint amin a lopott bankkártya van, így ha sikerül is rajtaütni a csalókon már azok valószínüleg másik országban tartózkodnak.

Globális-méretű problémák
Az illegális repülőjegy vásárlás olyan, akár a drogterjesztés, az illegális cigaretta-kereskedelem: hatalmas összegeket vesz ki a szektorból és hatalmas károkat okoz a légitársaságoknak ésazoknak az ügyfeleknek is akik bankkártya-adatait ellopták.
A leleplezésben együttműködött a MasterCard, az American Express, az EC3, a Visa,és a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség. A bűnözőket sokszor azért nem tudják felderíteni, mert rendkívül mobilisak, nagyrészük folyamatosan utazik és a világ bármely részéről képesek támadásokat indítani a bankkártya tulajdonosok ellen.
Az Europol ügyvezető igazgatója, Rob Wrinwright szerint ez egy nemzetközi szinten páratlan összefogás volt, mely hatalmas felkészültséget és precizitást igényelt, de minden eszközzel azon vannak, hogy a törvényeket betartassák az emberekkel, és a kiberszférát egy bűnmentes hellyé tegyék.

Nem újkeletű dolog
Mióta létezik a kiberbűnözés, szinte azóta árulnak ilyen módon repjegyeket és egyéb szolgáltatások, pl vonatjegyeket az olyan országokban, ahol drága a vonattal való közlekedés (pl.Angliában).
A kiberbűnözők nagy része ma már a Deep Web-en tevékenykedik de még így is találni a világhálón olyan helyeket, ahol rendkívül olcsón kínálják eme szolgáltatásokat. Sok rajtaütési akció volt már több országban is, viszont mindezek ellenére az iparág virágzik, a bűnözők pedig nem tartanak annyira a lebukás veszélyétől. Mégis eme összefogás reménykedésre adhat okot mely valamilyen szinten elejét veheti az iparág további burjánzásának.



Forrás:
Europol
Reuters
HVG
Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése