keresés

2014. december 8., hétfő

Interneten is megismerhető Auschwitz

Munkafolyamat

A németek által 1940-ben létrehozott koncentrációs tábor most már a számítógép előtt ülve is bejárható. Ezt úgy tették lehetővé, hogy a táborról 200 nagy felbontású, 360 fokos panorámaképet készítettek. Olyan helyekről is készültek fényképek, amelyeket a látogatók elől el vannak zárva.
A projekt 2 évet vett igénybe, és a megsemmisítő tábor felszabadulásának 70. évfordulójára készült el. A digitalizálás dokumentum-értékét nagyban fokozzák a különböző szemtanúk elbeszélései, a beszkennelt iratok, a foglyok által készített munkák, illetve a korabeli fényképek. A projekt kivitelezői elsősorban oktatási funkciókra gondoltak, s a történelem jobb megismerését szeretnék elősegíteni.

Virtuális túra

A képeket az Auschwitzi Emlékmúzeum honlapjáról egy kattintással el lehet érni. Külön vannak az I. és a II. táborról készült képek. Ha kiválasztottuk a minket érdeklő tábort, rákattintunk a kezdőképére és rögtön már „a tábor bejáratánál vagyunk.” Innentől pedig az egér mozgatásával járhatjuk be a különböző helyszíneket. A képernyő alján pedig megtalálhatjuk az adott helyről a leírást, illetve a  korabeli fényképeket. A leírások angolul és lengyelül érhetők el.
Ezzel a projekttel azoknak az embereknek is nagy segítséget adnak, akik nem tudnak személyesen ellátogatni Auschwitzba, ezáltal ők is átélhetik a torokszorító élményt.

Forrás
Forrás
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése