keresés

2015. október 21., szerda

"Az út ELDORADO-ba"


Az Országos Széchenyi Könyvtár új, ELDORADO nevű szolgáltatása a teljes magyar könyvtári rendszer jövőjét befolyásoló tényezővé válhat. Nem csak a magyarországi könyvtárak könyvállományának, hanem a kapcsolódó könyvkiadók köteteinek elektronikus elérését is lehetővé kívánja tenni. 

Az ELDORADO nemcsak a hozzáférés tekintetében jelentős, hanem a jogtiszta hozzáférésen keresztül a gazdaság kifehérítéséhez is hozzájárul.

2015. április 29-én került sor az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára  (ELDORADO) nevű rendszer indítására. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója hangsúlyozta: az ELDORADO alapvetően változtatja majd meg könyvtárhasználati szokásokat, a könyvtárról alkotott fogalmakat : „ha az olvasók átköltöztek a virtuális térbe, a könyvtárnak követnie kell őket”.
Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében az ELDORADO kiemelt céljának tekintette a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatását, valamint a kereskedelmi forgalomban nem kapható, a könyvtárak polcain elfekvő kiadványok digitális formában történő megjelenését.


Az ELDORADO és a könyvtárak

Az ELDORADO a magyarországi könyvtári rendszer közös szolgáltatása.  A rendszer erénye lehet, hogy infrastruktúrát szolgáltat a partnerkönyvtárak számára azáltal, hogy támogatja, illetve egységesíti a digitális másolatküldés folyamatait. Ez által jelentős felhasználói körét alkothatják azok a könyvtárak, amelyek a digitalizálási infrastruktúrát veszik igénybe.
Feladata, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló műveket jogtisztázza és engedélyezze, valamint létrehozza a könyvtári elektronikus dokumentumok nyilvántartásának megszületését (célja a könyvtári digitalizálás katalogizálása, digitális módszertani támogatása).  

 
ELDORADO és a felhasználók

Az ELDORADO célja, hogy a különböző szerzői jogi státuszú dokumentumok digitális másolatait egy helyen, a felhasználói igények szerint szolgáltassa. A szolgáltató fontosnak találja, hogy a nehezen beszerezhető, vagy a már kereskedelmi forgalomban nem kapható könyveket, kiadványokat is elérhetővé tehesse, és mindezek mellett a gyorsaságot, kényelmességet és a sokoldalú keresést is biztosítani tudja a felhasználók számára. 
Szolgáltatási körébe emelte az e-könyv kölcsönzést és az online vásárlást is. Az e-kiadványok kölcsönzésével az ELDORADO arra is vállalkozott, hogy a hazai viszonyoknak megfelelő megoldást találjon egy olyan kérdésre, amely az egész szakmát világszerte foglalkoztat. 


"Továbbra is várjuk, hogy eljöjjön az ELDORADO"

Az ELDORADO-ban való keresés bejelentkezéssel és anélkül is lehetséges. A kereső alapvetően a MOKKA (Magyar Országos Közös Katalógus) adatbázisát használja. Jelenleg közkincsek között válogathatunk, illetve olyan dokumentumok között, amelyek eddig is elérhetőek voltak a Magyar Elektronikus Könyvtárban. A közkincs (public domain) olyan művet jelent, amelynek felhasználására a jog nem ír elő korlátozást, ezért ezeket rögtön letölthetjük, vagy online olvashatjuk.
Amikor jogvédett tartalmat szeretne megkapni a felhasználó, akkor igazából  ajánlatot kell kérnie.  Fel kell készülnie az olvasónak, hogy a kívánt könyvre várnia kell. A megrendelés visszaigazolásában olvasható, hogy a jogok tisztázását kutatás előzi meg, addig is a dokumentumot helyben lehet olvasni. Miután a szerzői jogokat rendezték és a dokumentumot digitalizálták, a felhasználó árajánlatot kap. Ha ezt elfogadja, a dokumentum átkerül a Megrendeléseim mappába, majd a Dokumentumaim menüponton keresztül már olvasható is. "Sajnos ez a happy end számunkra az árajánlatkérést követő három hét elteltével sem következett be, így arról sem alkothatunk képet, milyen nagyságrendű díjat kérnek a digitalizált dokumentumért mondjuk a nyomtatott kiadványhoz képest" -írja a MaNDA.


Igaz, hogy az ELDORADO-t hivatalosan átadták, de jelenleg még csak "biztonsági üzemmódban" működik (béta állapot). A rendszer és a nagyszabású elképzelés biztató tervként figyelemre méltó, s kétségtelenül nagy hatással lehet a könyvtárügyre, ha minden tekintetben működni kezd.



Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése