keresés

2015. október 27., kedd

Vagyis most már pénz a Bitcoin?

„Az úgynevezett hozzáadott-érték adó (VAT) irányelv, vagyis az uniós áfatörvény értelmében a törvény hatálya alá tartoznak az egy tagállamon belül az adóalanyként eljáró személy által ellenszolgáltatás fejében teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások (vagyis azok, akik pénzt váltanak). A tagállamoknak azonban mentesíteniük kell az adó alól többek között a "törvényes „fizetőeszközként szolgáló devizára, bankjegyre és érmére vonatkozó" ügyleteket” 

Ezek a sorok olvashatóak az Európai Bíróság egyik legfrissebb közleményében, ez pedig akárhogyan is nézzük, olvassuk, azt jelenti, hogy a Bitcoin pénzre váltása immáron ÁFA (általános forgalmi adó) mentes.

Egy svéd férfi, David Hedqvist Bitcoin váltásik szolgáltatásokat kívánt nyújtani, virtuális pénzről hagyományosra és viszont. Azonban ennek a vállalkozásnak az elkezdése előtt Hedqvist a svéd adójogi bizottsághoz fordul és állásfoglalást kért tőlük arról, hogy szerintük kell-e fizetni VAT-ot a Bitconok adása és vétele után.

Nem tetszik a svédeknek, hogy nincs ÁFA?


Bár az uniós szabályzat szerint a Bitcoinra nem vonatkozik a ÁFA fizetés a svéd adóhatóság ezzel nem értett egyet, így úgynevezett Skatteverket keresetet nyújtott be a svéd legfelsőbb közigazgatási bírósághoz. Ez szembe megy az EU adójogi bizottságának határozatával. Ebben az terjesztik elő, hogy a Hedqvist tervezett ügyletei nem tartoznak az ÁFA mentességi határozat elé. „A svéd bíróság azzal a kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, hogy az ilyen ügyletek a hozzáadott értékadó hatálya alá tartoznak-e, és igenlő válasz esetén azok mentesülnek-e ezen adó alól.” 

Ítél a Bíróság


A csütörtökön (2015. 10. 23.) nyilvánosságra hozott ítéletükben megállapítják, hogy az ilyen ügyletek, vagyis a bitcoin hagyományos pénzre való váltása „ellenérték fejében teljesített szolgáltatás”, mivel lényege a fizetőeszközök váltása. Valamint azt is kimondják, hogy ezek a törvényes fizetőeszközként szolgáló devizára, bankjegyre és érmére vonatkozó" rendelet értelmében a Bitcon adás-vétele ÁFA mentes. 

(Forrás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése