keresés

2015. október 20., kedd

Egyre több közösségi oldalt blokkolnak Kínában

Ahogy haladunk sorban az évek folyamán a Kínai állam egyre több internetes csevegőprogramot, képmegosztót, és közösségi oldalt tesz elérhetetlenné, a Kommunista párt védelmében. Melyik oldalak lesznek azok, akik meghajolnak Kína akarata előtt, és kik lesznek, akik nem?

Google

2012 novemberében jelentős adatforgalmi visszaesést érzékelt a Google Kínában,ami jelenhelyzetben nem csak a szolgáltatások blokkolását jelentette, hanem a teljes elérhetetlenné válását. A Google képviselője szerint a hiba nem náluk található, úgyhogy valószínűsítik, hogy a kínai kormány kapcsolhatta le az oldalt, ahogy ez már korábban is előfordult párszor. Viták a két fél között már évek óta fennállnak, amikor is 2010-ben a Google nem volt hajlandó továbbkövetni a kormány cenzúrapolitikáját. Eric Schmidt a Google vezérigazgatója a hamarosan bekövetkező bukását jósolja ennek a típusú cenzúrának, mivel a teljes cenzúra semmiképpen sem működhet akármennyire is törekednek rá Kínában.
Forrás: Index

Egyéb oldalak

2014-ben már több közösségi oldalnál is érzékeltek a hálózattal problémákat, amiket a cenzúra erősödésével magyaráztak. Ilyen oldal például a Flickr, ami a Yahoo tulajdonában van; vagy a OneDrive, ami a Microsoft tárolószolgáltatása; de számos japán ás koreai csevegőprogram, valamint az Instagram is teljesen eltűnt a letölthető programok listájáról. Úgy gondoljál, hogy a szigorítások hátterében a Hongkongban megtartott demokráciapárti tüntetés állhat, amelyen több, mint félmillióan jelentek meg, és ennek következtében több fénykép is felkerült a különböző portálokra. Az ország legnépszerűbb csevegőszolgáltatásai (Line,Kakao) is teljesen elérhetetlenné váltak, mivel azok külföldi fejlesztésűek, így a kínai államnak nincsen lehetősége a cenzúrára. Line azonban hajlandó kompromisszumot kötni a kínai hatóságokkal ezért márt dolgoznak, egy Kína számára is megfelelő fejlesztésen. A legnagyobb mennyiségű felhasználókat jegyző Youtube, Twitter és Facebook már ötödik éve elérhetetlenek az országban.


Forrás: Pekingikacsa

Gmail

Pár hónappal később 2014 december 26-án elérhetetlennél vált a Google Kínában. A Great.Fire szervezet, ami a kínai nép szólás szabadságáért küzd, magyarázta meg a jelenséget:"Úgy vélem, a kormány most a Google további kínai jelenlétét próbálja megakadályozni, és korlátozni szeretné a külföldi piacát". Hozzátette még, hogy, ha a sokáig lesz elérhetetlen a Gmail felületet a felhasználók valószínűleg át fognak pártolni más szolgáltatásokhoz.Eddig is számos Google szolgáltatást blokkoltak az országban, de a Gmail volt az, amely több felületről is elérhető volt ezidáig. A "nagy tűzfal" mindent blokkol, amit úgy éreznek előidézheti a kommunista párt bukását. Van olyan vélemény is, hogy a cenzúra célja egy saját a világtól teljesen elzárt internetszolgáltatás létrehozása. A Great.Fire szerint még sok kínai cégnek okozhat problémákat a levelezőprogram megszüntetése, mivel azon keresztül intézték üzleti levelezésüket. A legnépszerűbb megoldás a cenzúra kijátszására és így, a blokkolt oldalak hozzáférhetővé tételére a VPN, ez teljesen akadálytalan hozzáférést biztosít az érintett oldalakhoz



Forrás: HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése