keresés

2015. október 27., kedd

Könyvtárak új szerepe: adatvédelem

Az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezésével új szerepet vállalhatnak a könyvtárak napjainkban. A Library Freedom Project (LFP) célja, hogy felhasználói egy adott szoftver segítségével anonimak maradhassanak. A könyvtár, mint adatvédelmet és biztonságot szolgáló intézményként is tökéletes közvetítő lehet, mivel a legdemokratikusabb közösségi helyként tartjuk számon. A kezdeményezés júliusban kezdődött, de már egy tucat könyvtár csatlakozna, érzékelve a hatalmas lehetőséget benne. 

Kizárólagos anonim jelenlét

Mivel a project elsődleges célkitűzése az intellektuális szabadság, és a korlátoktól mentes információáramlás az interneten, előhívták a Tor szoftver könyvtári használatát. A Tor egy anonim jelenlétet biztosító böngésző, mely a cenzúrázott tartalmakat is képes megjeleníteni, éppen ezért veszélyeket is rejt magában. A teljes magánélethez való jog elérését teszi lehetőve, éppen ezért bűnözők javait is szolgálhatja.  A LFP-n dolgozók munkáját lelassította az ekörül keletkezett vita, de ők továbbra is kitartanak amellett, hogy a Tor megfelelő alkalmazása nagy segítség a internetes adatvédelemben. 

A HTTPS

Az LFP oldalán olvasható továbbá, hogy a teljes biztonságos érdekében HTTPS URI-sémákkal dolgoznak. A HTTP (HyperText Transfer Protocol) egy információátviteli protokoll, míg a HTTPS=HTTP+SSL (Secure Socket Layer) annyit tesz, hogy a HTTP kapcsolat titkosított, biztonságos, mert a protokoll séma egy SSL autentikáló réteggel megtoldott. Általában ezzel fizetési tranzakcióknál, vagy felhasználói jelszavas bejelentkezéseknél találkozhatunk.
Tehát a project valóban alaposan kidolgozza a biztonságos böngészést, és remek kezdeményezés a tehetetlen felhasználók adatainak megóvására, és más intézmények figyelmének a felhívására. 

A alábbi videó részletesen bemutatja a HTTPS működését: 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése