keresés

2015. október 13., kedd

Idősek vs. Internet

Rengeteg cikk található arról, hogy a gyerekeknek árt, vagy használ az internet, mennyit töltsenek naponta gép előtt, milyen oldalakon böngészhetnek, mely programokhoz legyen hozzáférésük. Na de mi a helyzet az nyugdíjasokkal?

Míg egy gyerek mellett ideális esetben ott vannak a szülei, akik figyelemmel tudják kísérni a napját, esetleg szabályozni az internet-, és számítógép használatot, addig az idősek önálló, felnőtt emberek, nem tartoznak beszámolóval senkinek, hogy mit böngésznek a világhálón, mivel ütik el az időt a cybertérben.
A mai gyerekek digitális bennszülöttek, természetes, magától értetődő dologként kezelik az internetet, viszont az idősebb korosztálynak ez nem megy ennyire könnyen. Számukra ezt is tanulni kell, léteznek is erre a célra kifejezetten időseknek szánt számítógépes kurzusok. Sajnos ezeken a foglalkozásokon csak az alap használatot tanítják, a veszélyekről és az internetes etikettről nem esik szó. A hozzáértők számára mulatságosnak tűnhet a nyugdíjasok internetes tevékenysége, ám rengeteg veszélyt rejt magában egy naiv felhasználó kontrollálatlan internetezése.

 

Internetes átverések

Az egyik hátulütője annak, ha a nagypapák és nagymamák nincsenek otthon az internet világában, hogy nagyon könnyen bedőlnek a csalásoknak. Súlyosabb esetben akár pénzt is kicsalhatnak tőlük, vagy adathalászat áldozatai lehetnek. Kisebb probléma, ha például a facebookra regisztrálnak és ott osztanak meg mindenféle tartalmat, esetleg tele spammelik a családtagjaik üzenőfalát. Sajnos könnyen szereznek így vírust is, vagy telepítenek akaratlanul kémprogramokat, amiket akár gyanútlanul továbbíthatnak is.

A legfőbb probléma, hogy ezek az emberek magányosak, hiányzik az életükből a közösségi élmény, amit az internetes jelenléttel próbálnak pótolni. A közösségi oldalakon bármilyen csoporthoz csatlakoznak, bármit megosztanak és a legnagyobb probléma, hogy szinte bármit elhisznek, amit ott látnak, mivel számukra a nyomtatott betű még mást jelent, hiteles forrásnak vélik. Más korban nőttek fel, ezért például a telefonos üzletkötőket sem tudják olyan könnyen lerázni, számukra elfogadhatatlan gorombaság valakire csak úgy rácsapni a telefont, vagy válasz nélkül hagyni egy kérdést.
Megoldást jelenthet, ha beszélünk velük a helyes internethasználatról, a netes etikettről és a veszélyekről is tájékoztatjuk őket, amiknek olyan könnyű célpontjai lehetnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése