keresés

2015. október 30., péntek

Könyvtár egy norvég bálna gyomrában

Képzeljünk el egy bálnát! Egy szép, megtermett példányt. Ha ez megvan, most gondoljuk át, vajon mit érezhetett Jónás, amikor lenyelte a cet, és a gyomrában kötött ki? A hal bordáinak alsó részét szélesítsük ki a képzeletünkben, szedjük polcokra, és töltsük meg könyvekkel. Kész is a Norvégiában található Vennesla Könyvtár.







A könyvtár belső desing-ja lenyűgöző, az egész egy hatalmas egybenyitott belső tér. 27 egyedileg megformált borda egyszerre foglalja magába a tartószerkezetet, gépészetet, és a bútorozás beépített elemeit. Többrétegű hangelnyelő felületük mögül áramlik ki a levegő. Szobrászian megformázott fafelületek határozzák meg a látványt és nem a bútorok dominálnak az épület belsejében. Ezt általában az ember másként várná egy ilyen intézmény belsejében, Hiszen mire gondolunk, amikor meghalljuk azt a szót, hogy 'könyvtár'? Én személy szerint egy nagyobb épületre, mely tele van polcos szekrényekkel, melyek talán plafonig is érnek, és jól meg vannak pakolva könyvekkel. Tehát a bútorokon és a könyveken kívül mást nem igen veszünk észre. Például: Ki tudná megmondani, hogy milyen a lámpa egy olyan könyvtárban, ahol sokszor járt már? Legtöbbször tényleg nem látja az ember a fától az erdőt. 



Vennesla könyvtár épületében nem csak a bibliothéka foglal helyet, hanem egy kávéház, találkozó és beszélgető helyek, valamint adminisztrációs helyiségek is. Összeköt egy oktatási központot a régi közösségi házzal, és a város főterén egy komplex kulturális intézményt hoz létre így. Aki ide betér, annak nem csak dokumentumok kikölcsönzésére van lehetősége, hanem akár egy kávé mellett beszélgethet egy rég nem látott ismerősével, vagy csendes környezetben tanulhat a vizsgájára, de ez csak két példa a sok közül. Más pozitív jellemzője is van az épületnek sokszínűsége mellett, energiatakarékos.





Tervező: Helen & Hard


Az irodát Siv Helene Stangeland norvég és Reinhard Kropf osztrák építész alapította 1996-ban, Stavangerben. Számos nemzetközi elismerést kaptak, illetve világszerte több kiállításon is szerepeltek. Munkáik közt családi házak, közösségi épületek, de még rendezési tervek is megtalálhatók, valamint ezeken kívül még sok más intézmény köthető nevükhöz. 



További képekért a Vennesla könyvtárról kattintson ide. 



Források:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése