keresés

2015. október 5., hétfő

A British Library augusztusa


British Library
"Tracey Crouch brit örökségvédelmi miniszter arról beszélt az elismerés szombati bejelentésén, hogy a könyvtár egészen rendkívüli építészeti megjelenése miatt kerülhetett fel az ország építészeti örökségét gazdagító legkiválóbb épületek listájára." Két kiemelkedő eredményt is elért a British Library augusztusban. Egyrészt, hogy felkerült a legkiválóbb brit épületek listájára, másrészt, hogy mindezt 17 éve ellenére, így azt az elismerést is bezsebelhette, hogy a legfiatalabb épületek közé tartozik, melyek bejutottak.


A könyvtár az Euston Road-on, London belvárosában helyezkedik el. 16 éven át építették, BBC News szerint körülbelül 222 milliárd forintot költöttek rá, végül 1998-ban került sor az átadására. A könyvtár tervei megosztották az embereket. Véleményük eléggé eltért egymástól, volt akinek tetszett az előremutató építészeti csoda... és volt olyan is, aki ellenezte a megalkotását. Mégis örömmel vették fel a listára a szakértők támogatásával.

Roly Keating, a könyvtár vezetőjének szavait idézve: "Már a megnyitás óta eltelt viszonylag rövid idő alatt is sikerült megnyernie a látogatók és kutatók millióit, akik felfedezték csodás belső tereit, a természetes fény finom alkalmazását és különleges részleteit"




A British Library sikere mutatja, hogy XXI. században, a digitális világban sem elhanyagolhatóak a gyönyörű könyvtárak, melyek nagyon fontos szerepet töltenek be a közösségépítésben. Az előbb említett intézmény állománya folyamatosan gyarapodik, mert a Nagy-Britanniában és Írországban kiadott könyvekből mindig kap másolatot, évente mintegy 3 millió példányt kapnak így. Igen változatos dokumentumokat lehet megtalálni, például a könyveken és folyóiratokon kívül, grafikák, kották, térképek, kéziratok, hangarchívummal is rendelkezik. Monumentális 625 km hosszúságú polcrendszere évente kb. 12 km-rel nő, véleményem szerint egy hét is kevés lenne, hogy végigjárjuk a könyvtárat és megszemléljük az állományt.



A British Library digitalizálási tevékenysége

Ahogy telnek az évek egyre több műnél jár le a szerzői jog, pl. Rejtő Jenő alkotásaihoz ingyenesen lehet hozzáférni ettől az évtől. A British Library kollekciójának is egy részét, több mint egymillió dokumentumot böngészhetünk a a neten Flickr oldalukon.  Térképeket, földrajzi diagramokat, képregényeket, illetve tájképeket, falrajzokat is megtalálhatunk, melyek még a 17-19. századból származnak. Microsoft vállalat segített a képek digitalizálásában a könyvtárnak.




Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése