keresés

2015. október 20., kedd

Okos alkalmazások: gyűjts pontot a tömegközlekedésen!

A lakosság több, mint a fele városokban él az ENSZ adatai szerint. 2050-re további 2,5 milliárd fővel gyarapodhat az urbánus közeg. Ennek következtében egyre nő a városok gazdasági súlya és sok energiát kell fordítani arra, hogy megőrizzék a társadalmi és ökológiai fejlődést. Ennek érdekében születnek az okosváros-kezdeményezések világszerte.



Elsősorban a közbiztonság, a közlekedés és a katasztrófa elhárítás javítására fordítottak több energiát. A valós idejű adatfeldolgozás miatt, rengeteg adat keletkezik és ennek következtében fontossá vált az analitika, a mobil alkalmazások, a felhőszolgáltatások és ezeknek köszönhetően egyre kifinomultabbá és sokrétűbbé váltak az okos város fejlesztések.
Mára olyan szolgáltatások miatt tekintünk egy várost okosnak, amely könnyebbé teszik a város lakosságának, a vállalatoknak és az ott dolgozóknak az életét, a munkáját. Az önkormányzati szolgáltatásokat javítják, a folyamatokban bevonják a lakosságot. Ezt mind az informatika és az elektronikai eszközök segítségével.

Példák a nagyvilágból


Az önkormányzatok arra törekednek, hogy helyi viszonylatban javítsanak a lakosság életminőségén és az üzleti környezeten. Ebből következik, hogy minden városban más-más fejlesztéseket vezetnek be és szolgáltatásokat nyújtanak.


Játékosság: Montreál és a tömegközlekes


Célul tűzte ki, hogy a lakosságot rávezeti a tömegközlekedés használatára. Egy mobilalkalmazás segítségével pontok gyűjthetők a metrón, buszon megtett utak száma és hossza alapján. Az önkormányzat és a helyi vállalkozások összefogásának köszönhetően a városlakók a játékban szinteket érhetnek el és ehhez kedvezmények járnak az útvonalukon található üzletekben és éttermekben. Ennek köszönhetően, aki használja ezt az alkalmazás a kocsija helyett inkább a tömegközlekedést válassza, hiszen olcsóbban ebédelhet meg. Mindenki jól jár, a városban csökken a széndioxid kibocsátás, kihasználttá válik a tömegközlekedés, és a lakosság is elégedett, nem véletlen, hogy az alkalmazás népszerűsége egyre nő.


Barcelonaban turistáknak segít az app


Turista alkalmazás, amely segíti őket a programjuk megszervezésében a valós idejű információkkal. A látogatók beregisztrálnak, megadják milyen látványosságokat szeretnének megnézni és alkalmazás elkalauzolja őket a tömegközlekedési vonalakon keresztül. Valamint tanácsot ad, hogy hova érdemes előbb ellátogatni. Méri az egyes látványosságoknál mennyien állnak a pénztárnál és odakalauzol, ahol gyorsabb a bejutás. A turistákat az útvonalaik során kedvezményes ajánlatokkal kínálja. Ezeknek köszönhetően elégedettebben mennek haza gazdagabb élményekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése