keresés

2015. október 12., hétfő

Megalakult a Magyar Kibervédelmi Intézet

Még 2012-ben elkészült az állami és önkormányzati szervezetek információbiztonságáról szóló törvény tervezete, amelyet 2013 áprilisában fogadott el az Országgyűlés. Ennek célja az állam és polgárai elektronikus információs rendszerekben kezelt adatainak védelme volt, amit különböző szervezetek létrehozásával terveztek megvalósítani.

2013-tól Magyarország a NATO kibervédelmi munkacsoportjának az elnöke volt, és tagja az EU és a visegrádi államok információbiztonsági bizottságainak. Ezt a Nemzeti Biztonsági Felügyelet irányította. Ebben az időszakban Magyarország a világon a hatodik, Európában harmadik volt a kiberbiztonságban.

De ezt a törvényt idén áprilisában módosították, megszűnt a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, a kibervédelem feladata a titkosszolgálatokhoz került, akiknek már ezen kívül is nagyon sok feladatuk volt (támadás és védekezés is). Megfelelő koordináció hiányában az ország visszaesett korábbi pozíciójából.

Idén júliusban a törvényt újra módosították, ennek értelmében 2015. október 1-jén létrejött a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Ez az egész magyar kibervédelmi szervezetrendszert magába foglalja, a Kormányzati Eseménykezelő Központot és a Nemzeti Elektronikus Információhatóságot. Az új szervezet lehetővé teszi a koordinált, hatékony információáramlást és feladatvégzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése