keresés

2015. október 30., péntek

FSZEK Budapest - képarchívum



A FSZEK Központi Könyvtárában található gyűjtemény mintegy 140 ezer fényképet őriz a főváros múltjáról. A gyakori használattól a  képek állaga gyorsan romlik, ezért döntöttek a fotók digitalizálása és adatbázisban való nyilvános szolgáltatása mellett. A fotográfiák mellett az adatbázisban helyet kaptak a Budapest Gyűjteményben található könyvek, folyóiratok lapjain rejtőző városábrázolások is. A válogatás létrehozásánál az oktatási, tudományos és kulturális szempontok domináltak.



Világunk globalizálódik, mégis megfigyelhető, hogy mindenütt nő az érdeklődés a lokális információk iránt. Az emberek továbbra is kötődnek a helyi értékekhez, hagyományokhoz, szűkebb földrajzi környezetükhöz.  Különböző településekhez (vagy azok részeihez) tartozó Facebook-csoportokkal találkozhatunk, élénk társalgással, tartalmi megosztásokkal, és saját egyedi fotókkal.
Mindez bizonyítja, hogy az érdeklődés megvan, már csak az a kérdés, hogy a könyvtár hogy tud ehhez az igényhez megoldást nyújtani.



A helyismereti/helytörténeti szolgáltatásban fontos szereppel bírnak a fényképek, ezért a technológiáknak megfelelő képi információszolgáltatás elsődleges szerephez jut. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tavaly 100 éves helyismereti-várostörténeti gyűjteményének, a Budapest Gyűjteménynek a képarchívuma régóta megtalálható a weben. Az adatbázisban várostörténeti vonatkozású képi ábrázolások digitális másolatai és adatai érhetők el. Műfajilag  főként városábrázolásokat, utcaképeket találunk, de sok életkép, portréfotó és csoportkép, illetve riportfelvétel is található.
A nagyjából ötezer képet szolgáltató korábbi adatbázis anyagának a Corvina-rendszerbe (integrált könyvtári rendszer) való konvertálása után jelenleg több mint 15.000 kép érhető el az adatbázisban. 
 
A megújult képarchívum

A megújult felület számos új szolgáltatással bővült. Az adatbázis célja a vizuális ismeretterjesztés, a kutatás, publikációk támogatása, de jelen van a számbavétel és állományvédelem eszköze is. A könyvtár szakadatbázisai közül jelenleg ez az egyetlen, amely nemcsak az OPAC felől kérdezhető le, hanem saját keresőfelületen elérhető.
A képek szabványok MARC-leírásai a Corvina IKR katalogizáló moduljával készülnek és a képanyag bekerül a Corvina OPAC-jába. A felület keresőeszközökkel és megjelenítési formákkal rendelkezik.

Néhány évvel ezelőtt az eredeti képek azonosítatlanul kerültek be a rendszerbe, ezért a leírások készítésénél a szerkesztők igyekeznek, hogy minden képen beazonosítható helyszén, személy vagy tárgy szerepeljen a tárgyszavak között, és minél több szempont alapján visszakereshető legyen a tartalom.
A helyismereti anyag tartalmi feltárásánál különösen fontos a helyszín, ezért próbálják utca-házszám pontosságig rögzíteni az adatokat. A régi fotókon látható helyszínek összevethetőek a mai utca képével a Google Maps - Street View nevű szolgáltatáshoz való kapcsolódás miatt.

A Budapesti Képarchívum kedvéért elkészült egy online képrendelési funkció. Ez digitális másolatkérés és online képrendelésből áll. A két szolgáltatás nem keverendő össze, ugyanis másolatkérésnél az olvasó a szöveges tartalmakról készített oldalképet kapja meg, és azért rendeli meg, mert a képet meg akarja nézni (mint egy kikölcsönzött könyvet). Az online képrendelésnél a felhasználó a kép digitalizált másolatát kapja meg, felhasználási célokra.


Források:
Magyar képadatbázisok
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése