keresés

2016. november 11., péntek

A bővülő e-book piac a könyvterjesztők csatáját hozza

A hazai e-könyv piac jócskán le van maradva a tengerentúlhoz képest, de egyre növekvő tendenciát mutat az eladásuk hazánkban is. Keveset olvasunk, de egyre jobban bevonható az idősebb generáció az e-könyvek olvasásába. Mit tehetnének a könyvesboltok, hogy vonzóbbá tegyék az e-könyveket? Vajon van erre jó megoldás? Sajnos túl sok oldalon jelennek meg a legújabb könyvek, így nagyon sok az illegális letöltés. Ezzel sajnos a könyvkiadók nem tudnak mit kezdeni, de nemrégiben több olyan eset is volt, amikor a közösségi hálón oldalak került emiatt törlésre.


Bookline reader a gyors és kényelmes olvasásért

World Culture Score Index felmérése szerint Magyarország a 10. legtöbbet olvasó nemzet. A KSH legutóbbi nyilvánosságra hozott adati szerint a 15-74 év közöttiek könyvolvasási ideje két évtized alatt 40%-kal csökkent. Azért ebben szerepet játszik az is, hogy az emberek egyre többet dolgoznak, így egyszerűen nincs idejük olvasni. A Bookline nemrég végzett, több mint 7000 főre kiterjedő felmérést, amiben az olvasási szokásokat kutatták. A válaszokból kiderült, hogy míg az idősek a könyveikhez ragaszkodnak, addig a fiatalok a telefonjukhoz fordulnak. Ezért lehet megoldás a Bookline letölthető e-könyv-olvasó okostelefon applikációja, a bookline reader. A könyvek azonnal letölthetőek a Bookline oldaláról és kényelmes epub formátumban lehet olvasni. Én ezt a funkciót még nem ismerem, úgyhogy nagy újdonság a számomra. Én szívesebben olvasok az e-bookomon, de ki fogom próbálni az alkalmazást mindenesetre.


Növekvő e-book eladások

Az idei felmérések az mutatják, hogy idén az e-könyvek eladása elérheti a 600 millió forintot. Ez az előző évekhez képest nagy növekedést jelent. Felmérések az mutatják, hogy egyre jobban megszólíthatóak a nyugdíjas korú emberek és a 10-20 év közöttiek, erről számolt be Bujtor László az idei budapesti könyvfesztiválon. Viszont nem kell attól tartani, hogy az e-könyvek átveszik a papíralapú könyvek helyét, mivel a gyerekkönyveket, az útikönyveket, az albumokat és az ajándékkönyveket is inkább eredeti kiadásukban veszik meg az emberek. E-könyvben inkább a szórakoztató irodalmat és a krimit veszik a vásárlók.

Keressük a helyünket

A könyvpiac legnagyobb mozgásait jelenleg nem az e-könyvek megjelenése okozza, hanem a nagy könyvterjesztők közötti verseny, amiben az Alexandra, a Libri-Shopline és a Líra van vezető szerepben. Sajnos a kisebb kiadók egyre jobban nem tudják felvenni a versenyt a nagyok akcióival, így többségük csődbe is megy. Az MKKE szerint az árkötöttségi törvény jelentene megoldást, mint sok EU-s országban is, de jelenleg nálunk még nem került bevezetésre. Mindemellett az is megkönnyebbíteni a könyvterjesztők életét, ha a könyvek nem kerülnének fel az internetre a megjelenésük után pár nappal. Ha az emberek így gyorsan és ingyen hozzájuthatnak a könyvekhez, akkor már nem szívesen veszik meg a boltokban. Viszont, hogy ne kerüljenek fel a világhálóra a könyvek, az sajnos kivédhetetlen. Megoldást jelentene az is, ha az e-könyveket a kiadók kedvezőbb áron árusítanák. A papíralapú és az e-könyv között csak pár száz forintos eltérés van jelenleg. Viszont egyre több olyan alkalom van, amikor magyar szerzők könyveit ingyen tölthetjük le az olvasónkra, illetve beleolvasókat is ingyenesen tölthetünk már le, mint egy reklám ajándék annak érdekében, hogy a jövőben megjelenő könyveiket többen vásárolják meg. Mint tudjuk, az Amazon is sok ilyen akciót szervez, ezért is ilyen sikeresek.



Felhasznált források:
Magyar Könyvpiac Markó Anita (2015 május)
E-könyv olvasási szokások Gépnarancs (2016. április 14.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése