keresés

2016. november 14., hétfő

Okostelefon vagy fényképezőgép ?

Okostelefonok, ha akarjuk, ha nem életünk részévé váltak. Karóra helyett ezen nézzük az időt, MP3 lejátszó helyett ezen hallgatunk zenét, határidő napló és bevásárló lista helyett a telefonokba vezetjük az emlékeztetőinket és fényképezőgép helyett is ezt használjuk. Főleg azért, mert mindig nálunk van a zsebünkbe esetleg a kezünkbe és így könnyebb képet készíteni, mintha egy kompakt gépet magunkkal hordozhatnánk. 




Fotózás telefonnal: Előnyei 

Az okostelefonoknak számos előnyei vannak. Könnyen kezelhetők, hosszútávon egy jó befektetés a legtöbb használó számára, egyre több alkalmazás jelenik meg és ezek hamar elérhetővé válnak számunka. Fizikai tulajdonságai igen kedvezőek: ma már egyre könnyebbek még a nagyobb kijelzőjű telefonok is! A legtöbb méretű telefon még mindig elfér a zsebünkbe, bármikor elővehetjük. Az okostelefonok kamerája ma már vetekszik a digitális fényképezőgépekkel. A legtöbb okostelefon kamerája már számos funkcióval rendelkezik pl: panoráma funkcióval, fókusszal, makró funkcióval, vakuval amivel egyre szebb képek készülhetnek. Ha ezeket a tudja valaki használni, akkor a legtöbb ember számára fel se tűnik a különbség egy telefonnal készült kép vagy géppel készült kép között. Utómunka egy képnél szinte elengedhetetlen. Kevés olyan fotós van aki, ne használna Photoshopot képeihez, és nagyon nagy hozzáértés kell ha egy képet utólag nem kell javítani (fények, kontraszt ,élesítés, színek beállítása). Képmegosztásra legtöbben telefonos appokat használnak, így még egy nagy előnye ha telefonnal fotózunk, hogy nagyon gyorsan megtudjuk osztani másokkal a képet, amit készítettünk. 


Hátrányai

Egy telefon sose tud egy kompakt gépet helyettesíteni. Ha valakit tényleg érdekel komolyabban a fotózás, kezdésnek megfelel a telefon de ha tovább akar fejlődni mindenképp szüksége lesz egy komolyabb gépre. Okos telefonok piacán az évben  nem sok újítás jelent meg. A vezető márkák (Iphone, Samsung, Sony hármasa és a Kínából induló Huawei) nagyobb méretű telefonokat dobnak piacra kisebb változtatásokkal. Ugyanúgy hátrányhoz tartozik a képmegosztás gyorsasága. Hiszen vannak olyanok ,akik egy napon belül több képet is megosztanak és itt már a fotózás fogalma elhalványulhat. Ezek a használóknak a gyorsaság a fontos a fotózásnál, nem foglalkoznak a kamerájuk funkcióival, amiket ha használat során esetleg beállítanának sokkal szebb, profibb képet készíthetnének. Hátránya még a telefonoknak, hogy sokkal gyorsabban merül le mint egy kompakt gép, a telefon  akkumlátora kevesebb ideig húzza mint egy fényképezőgép.


A telefonnal való fotózás mellett szól, hogy igenis lehet nagyszerű képeket készíteni telefonnal, nem rég volt egy példa is erre. Mikor egy a Nyugati pályaudvaron készült gyönyörű kép bejárta az országot sőt a világot. Profi munka, sokan meglepődtek, hogy telefonnal készült. A készítője még díjat is nyert érte. (a kép készítője: M. Schmidt János)  Nem régibben az Apple is ösztönözte a fotózni vágyókat, hogy érdemes telefonba fektetni fényképezőgép helyett is,, hogy a Iphone 6-os telefonjuk fotós lehetőségeit, azzal hirdették, hogy a mobiltelefon tulajdonosok egyszerű képeivel hirdette a kampányát. Nagyon jó marketingnek sikerült, hiszen a vásárlóknak sokkal személyesebbek ezek a képek, mintha egy kampányhoz külön készítettek volna beállított reklámfotókat. 

Akiknek nem elég az okostelefon

A kamera márkák közül is vannak olyanok akik évek óta vezetik a piacot. Ilyen a Nikon és a Canon gépek. Egy örök vita a használók körében, hogy melyik is a jobb ? A kérdés költői, hiszen aki kicsit is ért hozzá. tudja jól hogy, a Nikon az ami a legjobb. Mellette szól az érv, hogy 60 éve ugyanazt a kamerát használják. Kényelmesebb a fogása, jobbak a gombok elhelyezkedése a gépen.  Nem véletlen, hogy Nikon gépeket használnak állami szervek is (NASA). Viszont a Canon olyan tempóba fejlesztette a piacát és gépeit, hogy ma már a fotósok többsége azt is használja. A lényeg, hogy ha valaki tényleg profibb képeket akar készíteni, bármilyen időben, helyen mindenképp fektessen  be egy kompakt gépbe és azok közül is egy közép ár kategóriájú gépbe, hiszen ezeket a gépeket 5 év után is tudjuk használni, a márkát meg kell fizetni de cserébe egy olyan terméket kapunk amik évek után is használni tudunk, még akkor is ha minden nap velünk van vagy ha csak nyaralásra visszük magunkkal. 




Felhasznált linkek: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése