keresés

2016. november 22., kedd

Társasjátékok hol jártok?


Sokszor hallani, hogy "Bezzeg az én időmben", mind ismerjük már ezt a mondatot, és mind jó sokszor fültanúi voltunk. Nos ami a legfurcsább, épp hogy kezdünk felnőni, már mi is használunk hasonló mondatokat, úgy hogy talán észre sem vesszük. A modernizálódó társadalom kihat az élet minden területére. A gyerekek nevelésére, fejlődésére és nem utolsó sorban a fejlődéshez elengedhetetlen játékokra is. Gondoljunk csak vissza mivel játszottunk 10-15 évvel ezelőtt, és ma mivel játszanak a gyerekek.

Modern & Hagyományos 


Régen minden más volt. Ez tény. Emlékezzünk, hogy ugyan sokkal kevesebb játékkal játszhattak a 20-30 évvel ezelőtti gyerekek, mint a mai gyerekek, de ez vajon rossz? Abban kell keresünk a játékok értékét, hogy mennyiségileg, hogyan fejlődtek, vagy inkább arra kellene koncentrálnunk, hogy ezek a játékok mennyire szolgálják a gyerekek fejlődését?
A mai gyerekek sokkal kevesebb időt töltenek a hagyományos játékokkal, melyek fejlesztenék őket, hiszen a közösségi média minden pillanatban behálózza az életüket.  Pedig elengedhetetlen lenne, hogy játszanak, fejlesszék a kreativitásukat, erősítsék a logikai képességeiket. Minél jobban fejlesztik játékos körülmények között magukat a gyerekek, annál jobban tudnak majd teljesíteni nagyobb korukban. Kitartóbbak lesznek, jobban átlátják a helyzeteket.

Előnyök és hátrányok



A régi játékok egyszerűbbek voltak, elengedhetetlen volt a képzelet és a fantázia használata. Egy egy játékot sok sok szerepben lehetett használni, fejlesztve ezzel önmagukat. 
A mi játékok ezzel szemben kész sémákat, már kidolgozott karaktereket, helyszíneket, történeteket állítanak a gyerekek elé, csökkentve ezzel a játékos gondolkodtatás lehetőségét.

Tisztában kell lenünk azokkal a tényekkel, melyek azt az állítást igazolják, hogy a modern játékok nem jelentenek elég kihívást a gyerekek szellemi fejlődésének, emellett azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek a játékok nem rosszak, egyszerűen tudni kell hol a határ, és hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket. Tudnunk kell hogy a modern játékok, addiktiv hatást és akár függőséget is alakíthatnak ki  a régi egyszerűbb játékokkal ellentétben. Ezzel szemben olyan pozitív hatásokat is elérhetünk velük, mint például a gyors reakcióidő kialakulása, a logikai kapcsolatok felismerése vagy akár az információfeldolgozás gyorsasága. 

Mit tegyünk?


Nem lehet tenni a világ fejlődése ellen, de nem is kell görcsösen elleneznünk, elég ha megtanuljuk kezelni, és megfelelő időben és helyzetben megtanuljuk használni ezt a digitális térnyerést. A szülők tanárok, oktatók feladata, hogy megtanítsák a gyerekeket mit mikor és hogyan kell és lehet megfelelően használni.

Az modern szülő videojátékkal tanítja a gyermekeit?



Az idegen nyelv tanulása is különböző folyamatok révén érheti el a legmegfelelőbb hatást. Van hogy kicsit kreatívabban kell hozzálátnunk! 
Az eredeti nyelvű, szinkron nélküli filmek, videók is tudnak fejleszteni a gyerekek tanulási képességein.Természetesen nem mindegy milyen módon!
Ehhez fejlesztette ki a sajátos módszerét Dragomán György író fordító, aki a saját fiait " fantasy" játékokkal ösztökélte tanulásra. Ez olyannyira sikeres lett, hogy fiai mára már maguktól fordítanak könyveket.
Ami fontos, nem az a lényeg, hogy lerakom a gyerekeket a tv és a gép elé, had csinálja csak úgy. Fontos a pedagógiai véna és az oktatási ismeretek élsajátítása, hogy eredményes módszert alkalmazhassunk. 

A megfelelően előkészített környezethez néhány tanács, melyet Dragomán György is alkalmazott:

- Olyan játékokat válasszunk, amiben sokat a beszéd, párbeszéd. Emellett sokkal jobb, ha meg lehet állítani a játékot, és  a képernyőn megmaradt szöveget így - leginkább az elején- van idejük elolvasni a gyerekeknek. 
- Játszanak a szülők is élvezettel! A gyerekek annál inkább jó kedvvel vonják be magukat a játékba, minél inkább látják a szülőkön is, hogy jó játszani.
- Amikor a játékban eljutnak a párbeszédeikig  a szülők olvassák fel, később amikor már a gyerekek előrébb tartanak maguk is megpróbálják majd a felolvasást, gyakorolják a kiejtést. 
- Szótározzuk ki  a szavakat, nem kell túlterhelni a gyerekeket, 15-20 szó. A legközelebbi játéknál ismételjük át az előzőekben tanultakat. 

Ezek alapján tehát beismerhetjük, hogy a videojátékok is hasznosak lehetnek, de figyeljünk arra mit és hogyan játszanak a gyerekek! És ami nagyon fontos, vegyenek részt a szülők is ebben a folyamatban!



Források:
Kütyü vagy kirakós
Az igazán modern szülő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése