keresés

2016. november 25., péntek

Mémek az interneten

A számítógép előtt ülve gyakran szembetalálkozunk a mémekkel, amik egy kis kép formájában jelennek meg, valami olyan szituációban, ami gyakran előfordul az életben, és azt figurázza ki. 
Honnan jönnek, hogyan keletkeztek, és mi lehet a szerepük az interneten? 




A mém szót Richard Dawkins írta le először az 1976-ban Az önző gén című művében, ahogy ő írta: "a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza", valamint azt is felvetette, hogy az evolúcióelmélet kiterjeszthető a kultúra elemeire is, ezáltal az is fejlődhet az idő múlásával. Így a gén mintájára megalkotta a mém szót, mint a kultúra másolható és másolódó alapegysége. A szó eredete a miméma, azaz másolás szóból jött létre.
Létrejött egy teljes tudományág is a mémek tanulmányozására, ez a memetika. A memetikusok, akik ebben a tudományban hisznek, úgy vélik, hogy az emberi tudat nem más, mint az agyunkban megtelepedett és folyamatosan cserélődő mémek sokasága. Ezenkívül a párválasztásban is segíthet, mert az ember szívesen választ olyan partnert maga mellé, akivel sok közös ponton találkozik a kultúrájuk.

Az interneten terjedő mémek néhány fontosabb helyszíne a 9GAG, Reddit, 4chan, Flickr, és a Youtube. Több formáját ismerjük:
  • Önpromóció - egy személyt, vállalatot, terméket, vagy csoportot népszerűsítő reklám. 
  • Véletlen hírnév - egy személy, állat vagy vállalat egy kínos videó vagy kép által válik híressé pl. Grumpy cat, Sanyi a macska, Attila és a kecske, Bad Luck Brian, FailArmy videók.
  • Megtévesztések, tréfák - városi legenda, csalás, hamis hír, rágalmazás, amit vagy szándékosan tettek fel az internetre, hogy mémmé váljon, vagy véletlenül került ki, és így lett belőle mém.
A világ legnagyobb stream honlapján, a Twitch-en is nagyszámú mém található, amiknek segítségével a nézők nem csak kommenteket fűzhetnek a streamer játékához, hanem a kis képeket is beilleszthetik a chatbe. Ezek a képek is mémnek minősülnek, mindegyiknek megvan a saját egységesített jelentése, környezete, ahol értelmet nyer. Néhány ilyen mém: Kappa, FeelsBadMan, PogChamp, DansGame, SMOrc, Kreygasm, BibleThump, ResidentSleeper, EleGiggle, Trihard.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése