keresés

2016. november 19., szombat

Hálózati tartalmak - Reddit

A Reddit egy közösségi weboldal, ahol a felhasználók híreket, képeket, gondolatokat oszthatnak meg egymással, és beszélgetést kezdeményezhetnek egy adott témáról. Témákból nincs hiány, idén havonta 542 millió látogatást számlált az oldal., ezzel a 11. legnépszerűbb az USA-ban, és a 25. az egész világon. Bárki megtekintheti ezt a weblapot, és első  pillanattól fogva átlátja a rendszert. Mi lehet a titka ennek a látszólag egyszerű weboldalnak?




A Reddit gyönyörűsége talán pont az egyszerűségében rejlik, hiszen a megosztott hír alá mindenki hozzászólhat, a hozzászólások újabb hozzászólásokkal bővülnek, és így tovább a végtelenségig. A Reddit szó jelentése az angol read it kifejezésen alapul, pl. "I read it on Reddit", azaz a Redditen olvastam. Az oldal 2005-ben alapult a Virginiai Egyetem két hallgatója, Steve Huffman és Alexis Ohanian által. Most a cég székhelye San Franciscoban található, és az Amazon alá tartoznak. Jelen pillanatban több mint 10.000 témában indíthatunk beszélgetést, és van 50 alap téma, ami mindenki számára megjelenik a kezdőoldalon, ilyen pl. a hírek, tudomány, művészet, történelem, műszaki cikkek. Természetesen ha valaki regisztrált, akkor személyre lehet szabni a megjelenő témákat, és azokat rakhatjuk a főoldalra, amik számunkra fontosak. Egyik legnépszerűbb aloldala az IAmA, ahol híres emberek kérdésekre válaszolnak magukról, ilyen az AMA (Ask Me Anything - Kérdezz bármit) és az AMAA (Ask Me Almost Anything - Kérdezz szinte bármit). Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, többek között Barack Obama, Madonna, Bill Gates, Arnold Schwarzenegger, Roger Federer, Stan Lee, még az új amerikai elnök Donald Trump is.

A felhasználók karmát gyűjtenek minden egyes upvoteért, ami rájuk érkezik, komment-karmát, és poszt-karmát. Ez lehet pozitív és negatív is, a felhasználó neve mellett mindig megjelenik az aktuális karmaállása, így a többiek láthatják, hogy mennyire hozzáértő az adott személy. Érdemes regisztrálni, mert az oldal legtöbb funkciója így érhető el, és teljesen ingyenes. 2015 júniusában a tagok száma elérte a 36 milliót is.
A Reddit híres a jótékonysági akcióiról is, 2010-ben gyűjtést szerveztek több vallás számára, a keresztény, iszlám, és az ateisták számára is, akik jótékonysági szervezeteken keresztül segítettek a rászorulóknak. Ilyen program volt a Secret Santa (Titkos Télapó), ahol az összegyűlt adományokból ajándékokat vettek a szegény gyerekeknek. A haiti és nepáli földrengések áldozatait is megsegítették a Direct Relief nevű szervezet segítségével.

A logójukon Snoo, az űrlénykabalájuk szerepel, a mottójuk: The front page of the internet.("Az internet kezdőlapja.")

Források:

Reddit Wiki
Reddit blog
Mashable

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése