keresés

2016. november 29., kedd

Internetes átverések másik fajtája, a hoaxok

Az internet világa a szólásszabadság megtestesítője. Név és arc nélkül formálhatunk és tehetünk közzé véleményt , írhatunk és oszthatunk meg híreket, cikkeket. De épp ez a szabadság az, ami sok gondot okozhat, még a tapasztaltabb felhasználók számára is, mivel  bárki bármit írhat, oszthat, terjeszthet, közölhet hamis publikációkat vagy küldhet tovább valótlan e-maileket. Tehát semmilyen garanciánk nincs arra nézve, hogy amit látunk vagy olvasunk igaz e. Ennek következtében a kacsa hírek (hoaxok) terjedésének az internet felületén semmi sem szab határt. 


Kacsa hírek, hoaxok


A hoaxok egyik fő jellemzője ,hogy nem pénzszerzésre irányulnak, céljuk inkább az emberek megtréfálása, átverése. Főként az internettel együtt jelent meg, emberi közvetítéssel terjed. De nem csak az internet felületén létezhetnek. Bármilyen médiában ugyanúgy terjeszthetőek, legyen az nyomtatott vagy elektronikus. Céljuk hiába csak az emberek megtréfálás, átverése, azért egy-egy ilyen kacsa hír, amilyen ártalmatlan olyan veszélyes is tud lenni, hiszen tartalmuk hamis, félrevezető.  És hogy miért veszélyes egy ilyen ártalmatlan kis tréfa? Azért, mert egy-egy ilyen hamis hír, akár egy egész internetes közösséget megmozdulásra bírhat (például: internetadó), aminek a végkimenetele nem feltétlen pozitív eredménnyel zárul.

Az első hoaxtól napjainkig


A legelső hoaxról a történelemben már sok mindenki hallhatott. Ez az az a bizonyos Orson Welles által készített rádiójáték 1938-ból, amelyben rengeteg amerikai hitte el a CBS rádióállomásai által sugárzott hírt, miszerint marslakók támadták meg a Földet. Az adás előtt és alatt is elhangzott, hogy a hír nem igaz, mégis rengetek amerikai menekült fejvesztve. Már ekkor látszódott a média kezében lévő hatalom. Ez a fajta hatalomgyakorlás  a többi média felület létrejöttével egyre kiterjeszthetőbbé vált. Míg a televízió esetében tömegeket lehet átverni, azzal, hogy egyidejűleg rengeteg ember nézi ugyanazt az adást, addig az interneten (főleg a facebook elterjedésével) már az emberek terjesztik, cserélik, osztják meg egymás között a hamis, és az idő előre haladtával a photoshoppolt hoaxokat.


Ismertebb kacsa hírek


A lánclevelek és e-mailek köréből kitörő hoax-ok futótűzként terjednek az internet felületén. Néhány ismertebb kacsa hírnek, mi magunk is áldozatul eshettünk. Ilyen valótlan információk keringtek párizsi terrortámadás után is, melynek több tapasztaltabb felhasználó is bedőlhetett. is. Több kamu hír felreppen időről-időre arról is, hogy bizonyos programok, alkalmazások, honlapok fizetőssé válnak. Ezt az adott, alkalmazás vagy honlap működtetői igyekeznek rögtön el is fojtani, több-kevesebb sikerrel, megakadályozva ezzel az emberek megtévesztését.
Magyar vonatkozású frissebb ám annál ütősebb hoax, nem más, mint az idén nyáron sorra kerülő foci EB magyar-portugál meccs után elterjedő photoshoppolt kép, amelyen a portugál származású, Real Madrid játékos, Cristiano Ronaldo a magyarok iránt érzett tiszteletéből magyar mezt visel. A photoshoppolt kép sokakat megtévesztett, így bizonyítva a facebook általi gyors terjeszthetőséget.



Védekezés


Az e-mailben terjedő lánclevelek ideje lejárt, hiszen kiszűrhetőségük nagyon könnyű lett. Az internetes hoax híreket már nehezebb szűrni, itt inkább a tapasztalatunk lehet segítségünkre. Megtanuljuk, melyik hírforrásban bízhatunk, mit nem szabad megosztanunk, lájkolnunk a cikk láthatósága érdekében. Ennek ellenére még mindig sokan újra és újra beleesnek ugyanabba a hibába, ezzel terjesztve a kacsa híreket.

Több weblap is foglalkozik a kacsa hírek összegyűjtésével, ilyen például az Index hoax kábel néven futó blogja vagy maga az Urbanlegends weblap.


Források

-  A hoax
Cristiano Ronaldo magyar mezben
Hoax kábel
Mi is az az Urbanlegends?
Hogyan védekezzünk az internetes átverések ellen?
Világok Harca (rádiójáték)

Képek

Kép 1
Kép 2
Kép 3

További olvasgatnivaló (érdekességek)

-A 25 legnépszerűbb internetes átverés
-A legdurvább netes hoaxok
-A 4 leggyakoribb internetes átverés
-A 0 kilométerkő ellopása


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése