keresés

2016. november 3., csütörtök

IFA 2016: Újdonságok a kínai piacról

Szeptember elején zajlott le az idei évi IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), Németország egyik legrégebbi iparkiállítása, amelyet először 1924-ben rendeztek meg. Az idei évben is rengeteg újdonsággal készültek a gyártók a világ számos országából: mobileszközök, televíziókészülékek, és okos konyhai gépek mellett autókat és robotokat is bemutattak a rendezvényen. A cikkben a kínai cégek termékeire fókuszálunk.


Mobil újdonságok

A kínai márkák között piacveztő Huawei két telefont jelentett be, amelyek a közép- és felső kategória határán fekszenek, ami az árukat illeti. A Nova és Nova Plus névre keresztelt készülékek többek között jó minőségű előlapi kamerával, erős akkummulátorral és 4. szintű ujjlenyomatolvasóval rendelkeznek. Kérdéses, hogy ezeket a készülékeket milyen sikerrel lehet majd értékesíteni, de a napokban nyilvánosságra hozott adatok alapján, miszerint 100 millió eladott készüléknél tart a gyártó, nem kell nagyon aggódni a siker miatt.


A Lenovo több kategóriában is mutatott be telefonokat. Az A Plus belépő szintű, a P2 és a K6-os széria a középkategóriát erősíti. Az A Plus készülék a legolcsóbb mind közül, 8 GB tárhellyel és 2000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. A P2 már sokkal hosszabb üzemidővel és full HD képernyővel bír. A K6 típusú modellek szintén erős akkumulátorral, full HD kijelzővel és nagy felbontású kamerával és ujjlenyomat olvasóval rendelkeznek. Bejelentették a Moto Z Play-t is, amely a Moto Z széria középkategóriás modellje. Moduláris készülékről van szó, ami kezelni tudja a MotoMods kiegészítőket.
A főként routereiről ismert TP-Link is piacra dobott pár okostelefont, amelyek Neffos névre hallgatnak. A készülékválaszték az alapkategóriától a felső kategóriáig terjed. A középkategóriától felfelé már ujjlenyomatolvasót is építettek a telefonokba, valamint ezek a modellek unibody aluminium fémházzal rendelkeznek. A cég várhatóan csak szoftveres fejlesztéseket fog végezni, a telefonok alkatrészeit más vállalatoktól szerzik majd be, azonban a most megjelent mobilok valószínűleg nem fognak kudarcot vallani a piacon.

Tabetek és laptopok

A kínai cégek közül a Lenovo mutatott be több laptopot is. Elsőként a Miix 510 hibrid gépet (laptopként és tabletként is használható) kell megemlíteni. A készülék billentyűzete leválasztható és integrált érintőpaddal is rendelkezik. A laptophoz külön tollat is lehet vásárolni, amely kompatibilis a Windows Ink nevű programmal. 
A Yoga 910-es laptop szintén egy hibrid, amely a Yoga széria egyik nagyobb teljesítményű példánya a maga 15.5 órás üzemidejével. A készülék 360 fokban elforgatható képernyővel és ujjlenyomatolvasóval rendelkezik, ezen felül 4K-s kijelzővel, illetve 1 TB-os SSD meghajtóval is megvásárolható.  
A gyártó következő nagy dobása a Yoga Book, amelynek nincsenek fizikai billentyűi, helyette egy hatalmas érintőfelületet kapunk, ami sokoldalúan használható. Az érintőpad képes virtuális gombok megjelenítésére, így gépelni is lehet rajta. Az érintő felület nagy előnye, hogy azon rajzolni lehet úgy, hogy közben a képernyőt nem kell megérinteni. További különlegesség, hogy ha az érintőpadra egy papírlapot helyezünk és azon jegyzeteket készítünk, a laptop automatikusan digitális másolatot készít arról, fő érdekessége, hogy ehhez nem kell speciális papír és a tollat sem kell újratölteni közben. 
MediaPad M3 néven jelent meg a Huawei legújabb tabletje, amely az iPad kihívója. A készülék nagy felbontású, 8.4 inches IPS kijelzővel, Hamran-Kardon által jóváhagyott hangszórókkal, választható háttérkapacitással és a Huawei által fejlesztett Kirin 950 processzorral rendelkezik.
Bár a tabletek népszerűsége fokozatosan csökken, a fent bemutatott készülékek jól mutatják, hogy még korán sincs vége ennek a korszaknak, főleg, ha a Huawei törekvéseit nézzük. 

További érdekes fejlesztések

Az LG, a Samsung és a Sharp után a kínai Changhong is bemutatott egy 8K felbontású televíziót, igaz, még nem létezik 8K-s tartalom. A tévé 98 hüvelykes és 55000 dollárért vehetjük meg, amely jelenleg a legolcsóbbnak számít kategóriájában (a Sharp egy 85 hüvelykes tévéért 133000 dollárt kér el). 
A Huawei, amely a kínai techcégek között az élen áll, Kirin 960 néven mutatott be nemrégiben egy új processzort (bár nem az IFA kiállításon). A CPU 16 nm-es technológiával készült, valamint 8 processzormaggal és új grafikus chippel rendelkezik. A Kirin 960 modemje 600 Mbps feltöltési és 150 Mbps letöltési sebességet biztosít.

Az idei IFA-n ismét jól érzékelhető volt a kínaiak erősödése a többi gyártóhoz képest. Következik a karácsonyi szezon, ahol a termékek hozzáférhetőbb ára tovább növelheti a gyártók népszerűségét és ezzel együtt az előnyüket az Apple-höz és a Samsunghoz képest.

Források:


- IFA 2016: Nőknek szól a Huawei Nova és Nova Plus? (mobilarena.hu, Bog, 2016.09.01.)
- Hivatalos a Lenovo K6, a K6 Power és a K6 Note (napidroid.hu, Szakos Péter, 2016.09.04.)
- Olcsó okostelefonokkal újított a Lenovo (pcworld.hu, Harangi László, 2016.09.05.)
- Jön az olcsósított, moduláris Moto Z Play (24.hu, Horváth Balázs, 2016.09.01.)
- Itt a TP-Link mobilcsaládja, a Neffos (mobilarena.hu, Bone123, 2016.09.07.)
- Olcsón kínálnak sokat a TP-Link okostelefonjai (pcworld.hu, Wiezner István, 2016.09.04)
- Könnyű hibrid a Lenovo Miix 510 (pcworld.hu, Harangi László, 2016.09.02.)
- Praktikus és erős hibrid lett a Lenovo Yoga 910 (pcworld.hu, Harangi László, 2016.09.02.)
- Szokatlan billentyűzettel hódít a Lenovo Yoga Book (pcworld.hu, Harangi László, 2016.09.01.)
- IFA 2016: All the news, hands-on reviews and analysis from the show (techradar.com, Michelle Fitzsimmons, Jon Porter, 2016.09.06.)
- IFA 2016: Lát még fantáziát a tabletekben a Huawei (mobilarena.hu, Bog, 2016.09.01.)
- Médiafogyasztásra termett a Huawei MediaPad M3 (pcworld.hu, Wiezner István, 2016.09.01.)
- A kínai 8K-s tévé is nagyon drága (pcworld.hu, Harangi László, 2016.09. 05.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése