keresés

2016. november 9., szerda

Chat titkosítás

Az okostelefonok idejében a  telefonálás és az e-mailezés mellett közkedvelt lett a chatelés. Az utóbbi évek lehallgatási botrányai rávilágítottak, hogy senki személyes adatainak biztonságát nem lehet garantálni. A szivárogtatások miatt egyre több embert érdekel a privát beszélgetéseinek biztonsága. A Whatsuppot nagyjából egy milliárd ember használja. Az alkalmazás több, mint két éve a Facebook tulajdona. A Facebook messengernek nagyjából 800 millió felhasználója van. A Viber 700 millió felhasználóval a harmadik helyet szerezte meg a chat-versenyben. A legtöbb chat app csak az utóbbi időben ad lehetőséget a titkosításra.

Titkosítható a Facebook messenger. Októbertől valamennyi felhasználó titkosíthatja beszélgetéseit. A titkosítás opcionális, a csevegés információ fülén lehet beállítani. Minden csevegést külön-külön kell titkosítni. Egy emberrel folytathatunk hagyományos és titkosított beszélgetést egyszerre. A titkosításhoz a szakértők által is nagyra tartott Signal rendszert használták. Edward Snowden -  aki az NSA lehallgatási dokumentumokat szivárogtatott - a Signal chatet használja. Szakértők szerint ez a legbiztonságosabb csevegő és jóminőségű hívást is lehet kezdeményezni vele. Képet és videót is lehet küldeni rajta. Androidra és iPhonera is letölthető ingyensen.

Az end-to-end titkosítás


A legalkalmasabb módszer a titkosításra az úgynevezett end-to-end kódolás. A végpontok közötti titkosítás miatt nem lehet kiadni a felhasználók beszélgetéseit a hatóságoknak. Az asszimetrikus kulcsú titkosítás során a felhasználóknak két, kulcsnak nevezett rejtjelező függvénye van, egy privát és egy publikus. Üzenet írásakor a küldő elkéri a címzett publikus kulcsát a szolgáltató szerverétől, majd azt használva titkosítva elküldi az üzenetet. A titkosítás megfejtéséhez a másik, privát kulcs kell, ami a címzett telefonján van meg. Probléma elméletileg csak a telefon megszerzése esetén lehet.

A Google csevegője


Szeptemberben jelent meg a Google csevegője az Allo. A Google célja egy korszerű, gyorsabb és okosabb chat mesterséges intelligenciával és nagymértékű titkosítással. A chat előnye, hogy együtt működik a Google asszisztenssel. A beszélgetésben kereshetünk a Google-n keresztül, de akár asztalt is foglalhatunk. A csevegésben van végpontok közötti titkosítás, így nem lehet lehallgatni. A titkosítás azonban csak inkognitó módban kapcsol be.

Viber


A tavasszal megjelent Viber 6.0-ás verziója már előrehaladott titkosítást biztosít. A Viber is végpontok közötti titkosítást használ. Új funkciója a rejtett csevegés. Az elrejtett beszélgetések eltűnnek az alkalmazás kezdőképernyőjéről. Később csak négyjegyű pin kóddal lehet újra előhívni őket.

WhatsApp


A legnépszerűbb chatalkalmazás lépett elsőként és már áprilisban bevezette az end-to-end titkosítást. A WhatApp a többi üzenetküldővel szemben automatikussá tette a titkosítás. Amennyiben valakinek a titkosítás bevezetése utáni verzió van letöltve, annak alapértelmezett a beállítás. Az egyik fejlesztő Jan Koum gyermekkorát a Szovjetunióban töltötte. Az egyik fő ok, amiért családja elköltözött, hogy nem beszélhettek szabadon bármiről. Bevallása szerint neki személyes ügy, hogy megvédje az emberek privát életét. A WhatsApp-ot többen azzal vádolták, hogy ezzel akadályozza a hatóságok munkáját. A fejlesztők véleménye, hogy a terrorelhárítók munkája fontos, de a privát üzenetek elolvasása egyszerű politikai húzás, nem az Iszlám Állam elleni küzdelem része. 




Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése