keresés

2016. november 25., péntek

Még egy NSA botrány

Még le sem csengett a 2013-ban kirobbant Snowden ügy már itt a következő NSA botrány. Sokan csak ebben az évben hallottak először a Snowden botrányról a róla készült mozifilm miatt. Máris itt a következő botrány ami talán még nagyobb szabású. Október elején emeltek vádat Harold Martin, NSA alvállalkozó ellen. Szigorúan titkos dokumentumok lopásával vádolják. Még nem tisztázott mi volt a célja a dokumentumokkal.


Harold Thomas Martin
Augusztusban tartóztatták le az 51 éves Harold Thomas Martint, az NSA és az FBI szerződéses szakértőjét titkos adatlopás vádjával. Martin szigorúan titkos dokumentumokat lopott el, ezek között állítólag olyanok is megtalálhatóak, melyek betörési kódokat tartalmaztak Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán kormányzati informatikai rendszereibe. A házkutatás során a kormány tulajdonában lévő, szigorúan titkos nyomtatott és digitális dokumentumokat találtak Martinnál, közülük hat különösen bizalmas adatokat tartalmazott. Ennek a hat dokumentumnak a nyilvánosságra kerülése súlyos károkat okozna az Egyesült Államok kormányának.


Képzett szakértőként lopott


A volt tengerészgyalogos az előző években több, magas szintű kormányzati képzésen vett részt, többek között jól ért a titkosításhoz és titkosított kommunikációhoz. Egy kifinomult szoftvert használt az iratok ellopásához -melyet nem kell telepíteni- anonim internet-hozzáférést alkalmaz , így nem hagyott maga után digitális lábnyomot.


Több adatot lopott, mint Snowden



Nemrég hozták nyilvánosságra a bírósági eljárás dokumentumait melyekből kiderül, hogy az ügy súlyosabb, mint azt bárki gondolta. A Szövetségi Nyomozóiroda több, mint 50 terabájt adatot foglalt le a nyomozás során. Martin ezeket 1996 óta gyűjtötte össze. Ez minimum 500 millió oldal kormányzati dokumentumot jelent. A hat nemzetbiztonságilag különösen fontos dokumentumot kinyomtatva, szétválogatva tárolta irattartókban. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a nyomtatott dokumentumok hátoldalán  kézzel írt feljegyzések találhatóak, melyek az NSA számítógépes rendszeréről tartalmaznak információkat. Martin indítéka és szándéka a dokumentumokkal még nem világos. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy Martin valamilyen módon nyilvánosságra szerette volna hozni a dokumentumokat. A nyomozók találtak egy levelet, melyben Martin szidta a kormányzati informatikai biztonságot és kollégáit bohócnak nevezte.  Martin kihallgatása során először tagadta a vádakat, de később beismerte, hogy tudott a titkos minősítésről, mégis hazavitte az anyagokat. Amennyiben a kémkedéssel vádolt Martint bűnösnek találják, halálra is ítélhetik.



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése