keresés

2016. november 27., vasárnap

Az Amazon kevésbé ismert próbálkozásai

Az Amazon sokféle úton szeretne terjeszkedni, de sajnos nem minden jön össze nekik. A Kindel-el még mindig szárnyálnak, de sokan nem is tudják, hogy sok más készülékkel is próbálkoznak. Ilyen például az Echo, ami egy hangvezérlésű, intelligens kis termék, valamint saját okostelefont is létrehoztak, a Fire Phone-t. Nagy volt körülöttük a felhajtás, de sajnos egyik termék sem tört a csúcsra. Emellett saját légi flottát is vásárolták, illetve kísérleteznek sokféle olyan ötlettel, amivel megkönnyítenék a csomagok szállítását. Sok ötlet van az Amazon tarsolyában, de egyenlőre egyik sem befutó.


Alexa, aki minden kérdésedre válaszol

Az Amazon sok mindennel próbál a piacra betörni és ilyen próbálkozásuk az Echo is. Ez egy teniszlabdás doboznyi méretű fekete henger alakú hangszóró, amely a Bluetooth hangszóró és a virtuális asszisztens keresztezéséből jött létre. Az Echo wifi segítségével ráköthető az internetre és így az Amazon felhőjéhez csatlakozik. Kéréseinket egy parancsszóval kell megkezdeni, ami az „Alexa” és ezután tehetőek fel a kérdéseink. Többek között kérhető zene, időjárás jelentés, állítható ébresztő, illetve a szükséges válaszok az Amazon felhőjében tárolt adatokból érkeznek. A készülék még magyarul nem tud, de egy kis angol nyelvtudással már egészen jól kezelhető. A terméket az Amazon weblapjáról tudjuk megrendelni. A későbbiekben az alkalmazás biztosan bővülni fog még, mivel felhő alapú szolgáltatásról van szó, így az Amazonon múlik, hogy mennyit fejlesztenek. Tavasszal pedig közzé tették, hogy akár otthon is elkészíthető az Amazon személyi asszisztense. A részletes leírást a vállalat GitHubon tette közzé. A készüléket így akár 60 dollárból is elkészíthetjük. A múlt hónapban pedig már elindult az Amazon zenei szolgáltatása a Music Unlimited, ami az Echoval is egyszerűen lejátszható.



Amazon csúcstelefon, de ki ismeri?

Az Amazon a mobiltelefon piaccal is megpróbálkozik, így létrehozták a Fire Phone okostelefont. A készülék nem az erős hardverjéről híres, hanem inkább a szolgáltatásairól. Az eszközt egykezes használatra tervezték, így mérete mindössze 4,7” lett, ami a csúcstelefonok 5”-6” kijelzőihez képest elmarad. A készülék érdekessége az előlapban rejlik, ugyanis a telefon mind a négy sarkában egy-egy szenzor található. Előzetesen keringtek arról információk, hogy a Fire Phone 3D-s kijelzőt kap, de valójában csak egy IPS panelt kapott. Viszont a négy előlapi kamera követi a fejmozgást, így a képek ennek megfelelően pozícionálhatóak be. A kamerához infravörös LED is társul, így sötétben is jó képek készíthetőek. A telefon másik kiemelt funkciója a Firefly. Ez olyan, mint a Shazam, szinte bármit képes maga körül felismerni. Emellett még található a készüléken Mayday gomb, amivel a nap 24 órájában élő technikai segítségnyújtás kapható. A Whispersync pedig az aktuális könyvet egy gombnyomással hangos felolvasásra váltja. Itthon nem érdemes ilyen készüléket vásárolnunk, mert akárcsak az Amazon többi szolgáltatása, Magyarországon nem lesz elérhető. Mindemellett az ára sem olyan olcsó, így jól gondoljuk meg milyen készüléket szeretnénk.

Nem csak a földön, hanem a levegőben is terjeszkednek

A nyáron mutatták be az Amazon One repülőgépet Seattle-ben, így el tudják indítani saját légi csomagszállító szolgáltatásukat is. A céljuk ezzel az volt, hogy ne függjenek a nagy csomagszállító cégektől, mint például a FedEx vagy az UPS, illetve ezzel a költségeket is csökkentenék. Első körben 20 darab Boeing 767-es repülőgépet lízingeltek az Air Transport Services Group nevű lízingcégtől. A későbbiekben ez valószínűleg bővülni fog. Mindemellett próbálkoznak a drónokkal való csomagszállítással, valamint az önműködő teherautó szállítással is. Sajnos még egyik sincs tökélyre fejlesztve, így ezzel is csak próbálkozik a cég.


Felhasznált források:
Amazon Echo Berze András (2015.01.25)
Hangszóróba rejtett otthoni asszisztens Hlács Ferenc (2014.11.07)
Otthon is elkészíthető az Amazon személyi asszisztense Hlács Ferenc (2016.03.25)
Elindult az Amazon Music Unlimites (AMU) Habók Lilla (2016.11.17)
Amazon Fire Phone Hlács Ferenc (2014.06.19)
Amazon One Dajkó Pál (2016.08.15)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése