keresés

2016. november 6., vasárnap

Hálózati tartalmak - 9GAG

Napjainkban az emberek csak pár kattintásra vannak bármilyen tartalomtól, a világhálónak köszönhetően a fotelben ülve szörfölhetünk az interneten, láthatjuk a híreket, nézhetünk filmeket, és szinte bármit megtehetünk. A hálózati tartalmaknak lépést kell tartaniuk az emberek kíváncsiságával és mohóságával, ezért nap mint nap jelennek meg új oldalak a növekvő társadalmi igények kielégítésére.






Ezen új oldalak közé tartozik a 9GAG. Itt a felhasználók posztokat tölthetnek fel, a többiek pedig értékelhetik, hozzászólhatnak. A 9GAG weboldalt 2008 áprilisában hozta létre Ray és Chris Chan, a Hong Kong-i Egyetem diákjai. Egy olyan közösségi oldalt szerettek volna létrehozni, ahol a felhasználók vicces képeket és videókat tudnak megosztani egymással. Az eltelt 8 év alatt hatalmasat nőtt a népszerűsége, ma már több mint 31 millió Facebook like, 7 millió Twitter, és 32 millió Instagram követés bizonyítja az oldal létfontosságát. Egy 2002-es interjú során megkérdezték Ray Chan-t a szó eredetéről, de nem volt hajlandó elárulni. Csak találgatni lehet, ezek a teóriák közül az egyik legnépszerűbb, hogy a 9 szó kantoni nyelven a "hülye" szót jelenti, tehát a szó jelentése: hülye vicc. Másik teória, hogy amikor elindult a 9GAG, akkor egy oldalon egyszerre 9 kép volt megtalálható, a továbbiakhoz lapozni kellett. Ma már csak több száz poszt után jelenik csak meg a következő oldal ikon.



Természetesen már van mobilalkalmazás formájában is IOS és androidos eszközökre 2012 júliusa óta, 2014 decemberében pedig megjelent az oldal első saját fejlesztésű játéka is, a Redhead Redemption, ez egy zombis témájú menekülős, lövöldözős játék. 9GAG.TV néven is indult egy oldal, hogy ne csak vicces képeket, hanem videókat is lehessen feltölteni. Ha valaki szeretne felkerülni a 9GAG főoldalára, akkor nincs könnyű dolga, hiszen a kép amit feltölt először a Fresh szekcióba kerül, hogy továbblépjen a Trending részbe, el kell érnie a 100 pontot, a végső cél pedig a Hot, ide legalább 5000 pontra van szükség. Pontot ér az upvote, és a hozzászólás is amit a közösségtől szerezhet.
Az oldal mottója: "Go Fun Yourself"


Források:

9GAG Wikipedia
Some interesting facts of 9GAG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése