keresés

2016. november 14., hétfő

Visszabeszél, zenét játszik le, lekapcsolja a villanyt. Mi az?

A saját intelligens asszisztensünk. Hamarosan az élet nagy kérdéseit is megvitathatjuk egy kis fekete hengerrel, hála a mesterséges intelligenciának. Egyelőre  nem képesek ezek az eszközök ilyen mérvű kérdésekre válaszolni, azonban könnyen informálnak az időjárásról, vicceket mesélnek, vagy felkapcsolják nekünk a villanyt. Ilyen készüléket fejlesztett az Amazon és a Google is, amivel értelmet csempészhetünk a lakásunk berendezéseibe.  Az okostelefonok színterén pedig a Samsung a következő, aki bejelentette, hogy bővülni fog intelligens asszisztenssel a hamarosan megjelenő Galaxy S8.


 Alexa, az Amazon asszisztense

A mesterséges intelligenciával ellátott kis hangszóró 2014-ben jelent meg, ezzel az Amazon is előállt a saját digitális asszisztensével az Apple, a Google és a Microsoft után. Míg ez a három elsősorban okostelefonon működik, addig az Amazon Echo egy külön kis doboz, amit bárhova elhelyezhetünk a lakásunkban. A hang vezérelt készülék képes zenét lejátszani például az Amazon Musicról vagy a  Spotify-ról. Kérdésekre válaszol, audiokönyveket, cikkeket, híreket olvas fel. Információt szolgáltat a forgalomról és az időjárási viszonyokról. Kompatibilis többek között a WeMo-val, a Philips Hue-val, a Samsung SmartThings-szel, és a Wink-kel is, így ha összekötjük az eszközöket, akkor irányítani tudja a világítást, a termosztátot. Folyamatos fejlesztésének hála, képességei egyre bővülnek.

Az Echonak 7 mikrofonja van, képes meghallani a szoba túloldaláról is, még ha zene is szól. 360 fokban betölti a szobát hanggal. Ha utasítani szeretnénk vagy kérdést feltenni, először is meg kell szólítanunk. A henger alakú kis doboz az Alexa névre hallgat. Ha esetleg van már Alexa nevű személy a családban, akkor a készülék alternatív megszólításai lehetnek még az Amazon illetve az Echo. Alexát nem láthatjuk, a felhőben él, ennek köszönhetően mindig okosodik. Minél többet használjuk, annál jobban alkalmazkodik a szokásainkhoz, a szókészletünkhöz. Azonban egyelőre csak angol nyelven használható.

2016 márciusában két ikertestvére is debütált az Echonak, az Amazon Tap és az Amazon Dot. A különbség a méretükön kívül abban rejlik, hogy míg az Echo-hoz szükség van áramra, addig a Tap vezetéknélküli, hordozható formátum, és csak akkor reagál, ha megnyomjuk a mikrofon gombot. A Dot nem hangszóró, de össze tud dolgozni a többivel. A legutóbbi a legolcsóbb, így ha a lakás több helyiségében szeretnénk kapcsolatot Alexával, akkor elég az egyikbe a Dot. Okostelefonra is elkészült  applikáció formájában Alexa, így tényleg mindenhol velünk lehet.

 A Google Home

Egy kicsivel elegánsabb formát ölt a Google Home. A Google által kiadott személyi asszisztenst 2016 májusában mutatták be a Google I/O konferencián. A Google vezérigazgatója kiemelte, hogy minden ötödik keresés már hangvezérelve történik az Egyesült Államokban, ezért fontos fejlődés, hogy már a mobilunkat sem kell elővennünk, ahhoz, hogy keressünk, elég ha az éterbe kiabáljuk az 'Ok Google' kifejezést, és rögtön reagál az otthoni asszisztensünk.
Egy aranyos videóban megnézhetjük, hogyan is működik:


A Samsung is beszáll 

A Samsung a napokban jelentette be, hogy a következő okostelefonukon, a Galaxy S8-on fog debütálni a saját intelligens asszisztensük, aminek a Bixby nevet adták. A dél-koreai vállalat a Viv csapatát vásárolta meg, melynek tagjai számára nem ismeretlen terep a digitális asszisztens fejlesztése, ugyanis a Siri alkotásában is részt vettek. 

A Samsung nem csak az okostelefonok világában gondolkodik,  más készülékekbe is beépíti a hangvezérelt asszisztenst, például a hűtőszekrénybe vagy a TV-be, így könnyen beelőzheti a konkurens cégeket, mivel a Samsung évente félmilliárd terméket ad el.


Források:
Amazon Echo: mindenre van válasza (prohardver.hu)
Jön a Samsung saját digitális asszisztense (index.hu)
Mesterséges intelligenciát vett a Samsung (index.hu)
Samsung acquires Viv, a next-gen AI assistant built by the creators of Apple’s Siri (techcrunch.com)
Mindenbe beleszól a Google (index.hu) 

Kép1, Kép2, Kép3






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése