keresés

2016. november 28., hétfő

Legújabb hobbi: Képböngészés

Az utóbbi pár évben tucatjával jelentek meg a képböngésző weboldalak/alkalmazások. Ezeket a fiatalok előszeretettel és napi rendszerességgel használják. Sokan ezzel töltik a szabadidejüket a utazás, munka és iskolában is, hogy ilyen képmegosztó oldalakat böngésznek és innen képeket töltenek le vagy osztanak meg. Ezt nevezik inspirálódásnak (ötletgyűjtésnek). Hiszen ezeknek az oldalak használóik így nevezik azt a tevékenységet, mikor csak böngésznek és  képeket nézegetnek. 


Miért is használjuk ezeket a weboldalakat ? 

A nevében is benne van, hogy legfőbb eleme a kép. Funkciói: képmegosztás, képfeltöltés. Számos előnnyel rendelkeznek: ingyenes, szinte korlátlan tárhely, ismeretség- kapcsolat teremtés hasonló érdeklődésű felhasználókkal. Hiszen ezeknek a legfőbb előnyük, hogy témák, címkék szerint tudunk keresni képekre. Újabb formájuk, hogy telefonos applikációként megjelentek és az áruházba ezeket mind ingyenes formában telefonra is beszerezhetjük. Így mivel a telefon általában mindig velünk van, sokan ezt napközben is rendszeresen használják. A felhasználó kört leginkább lányok alkotják. Ezeknek az oldalaknak a fő gyűjteménye olyan képek, amik ilyen inspiráló szöveggel vannak feltüntetve. Klisék, de mégis a legtöbbet kedvelt képek között vannak. Ezek az oldalak nem csak külföldön, hanem Magyarországon is igen népszerűek.

1. Pinterest

A Pinterestről annyit érdemes tudni, hogy regisztráció szükséges hozzá. Ingyenesen használható, itt a képgyűjtés a fő profil. Regisztráció után rögtön kapunk egy olyan ablakot, ahol fel vannak sorolva különböző témák például: utazás, divat, filmek , gasztronómia  stb.  és ezek közül ami érdekel minket be tudjuk jelölni és a fő oldalunkon ilyen témájú képeket kapunk és ezeket tetszikelni lehet és hozzá adni a saját galériánkhoz.
2016-os felmérésből kiderült, hogy a Pinterest még mindig a legnépszerűbb és legtöbb felhasználóval rendelkező oldal ez a szám körülbelül  110 millió aktív felhasználót jelent. 2014 és 2016 között megduplázta felhasználói számát. Kiderült, hogy a 18 és 59 éves magyar internetezők közül 16%-uk rendelkezik Pinterest hozzáféréssel. Szintén kiderült, hogy ma már ezek a felhasználók napi rendszerességgel használják ezeket az oldalakat.





1. Tumblr generáció


Tumblr sokban hasonlít a Pinterestre de vannak kisebb- nagyobb különbségek. Itt is a képmegosztás, esetleg képfeltöltés a lényeg, de ehhez társul még a blog és szöveges posztok írása. Mivel a Tumblr ilyen funkcióval rendelkezik, ezt egyre több felhasználó ki is használ. Nagyon gyorsan eljutnak egymáshoz a képek a felhasználók között, így mindenképpen lerövidíti a távolságot, például egy európai és egy amerikai felhasználó között, hisz adott a közös felület. Pár éve a Tumblr szerepét átvette az Instagram, pedig kialakult egy tumblr generáció, akiknek körében elterjedt egy hasonló stílus, ezek hajviselet, ruhaviselet és fotózásnál nyilvánult meg. A Tumblr egy olyan közösség, ahol előítélet nélkül mindenki kifejezheti magát és ismerkedhet meg hasonló érdeklődésű körrel rendelkezőket, anélkül, hogy személyesen találkoznának. Legfőbb célja az inspirálódás, ötletgyűjtés, érdeklődésünk képi megjelenítése. Legnépszerűbb posztok a divatról, ruhákról, filmekről, ötletekről szólnak. Nem csak magán felhasználók, hanem például a divat szakma is inspirálódik a tumblr képekből. A couture ruhák és természet képek közötti hasonlóság rögtön észrevehető. Igenis létezik az inspirációnak nevezett tevékenység a felhasználók körében. A tumblr leginkább divat felé irányul ez, hiszen egyre több oldalon olvashatjuk ezt az inspiráció szót, ami mindenképpen tumblrhöz vezethető vissza. Hiszen ez egy trendi, menő dolog ha valaki tumblr profillal rendelkezik. Mivel az a felhasználó rögtön látja a legújabb, legmenőbb ruhákat, ötleteket a világból.
A divat képek mellett nagy figyelmet kap még, az olyan típusú képek amik nem háttértartalmukkal inspirálok, hanem tényleges szöveget, idézetet tartalmaznak. Ezek közül van sokfajta: filmekből vett idézetes képek, pozitív, negatív tartalmú képek is nagy számban előfordulnak. Amik lakás berendezéshez is sokan felhasználnak, többek között ilyen inspiráló képeket helyeznek a falukra akár otthon, akár a munkahelyen. ( tumblr room decor)
A Tumblr tervezői próbálnak újítani és újabb funkciókat létrehoznak, ilyen próbálkozás, hogy élő videókat is lehet nézni, ezeket menteni és visszanézni is lehet. Nem jött be annyira ez az ötlet, nem is lett maradandó. A Yahoo, ami a Tumblr tulajdonos cége, tovább csökkentette az értéket az évben, mert nem bíznak benne, hogy nőne a népszerűsége. Viszont a felhasználók többsége már évek óta használja, és felhasználóként mondhatom, hogy nem úgy tűnik, hogy a tagok kevésbé használnák, sőt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése