keresés

2015. november 16., hétfő

A Facebook ultimátumot kapott

Az EU kiborult, és nem tűri tovább az amerikai Nagy Testvér mérhetetlen adathalászatát. Addig fajult az  adatvédelem sértése, hogy az Európai Bíróság állást foglalt: megvédi az európai állampolgárok jogait. A belgák utolsó figyelmeztetésüket küldték Zuckerbergéknek. Komoly veszélyben a közösségi oldal. 

A Bíróság állításukat alátámasztva megtette az első komoly lépést azzal, hogy érvénytelenítették az eddig szabad adatforgalmat az EU tagállamai és Amerika között. Ugyanis eddig Amerika, lévén más kontinens, szabadon mozgatta a mérhetetlen mennyiségű adatot, nem csak a Facebook-on, de a Google-n és a Twitter-en is. Ez az intézkedés főként Amerikán és Kanadán kívüli felhasználókat érinti, mely még így is több mint egy milliárd fő, tehát a globális internethasználók 30 százaléka. A lavinát egy lelkes osztrák jogász, Max Schrems indította el évekkel ezelőtt, aki Snowden botrányából ihletet merítve nyomozott a közösségi oldal adatkezelése után. A talált információkkal pedig az Európai Unió legfelsőbb bírói szervéhez fordult, ahol kezdeményezésére per indult, és októberben kiadták az új szabályzatot. 

De mi a probléma a Facebook-kal?

Schrems pontokba szedve meg is indokolta, hogy miért kell mindenképp megvizsgálni az oldalt, és orvosolni az adatvédelmi hibákat. Többek között a Facebook nem kér engedélyt a személyes adatok felhasználása előtt, és külső honlapokról is adatokat gyűjt beágyazott gombjával. Az NSA Prism nevű hírszerző programjához való csatlakozásával tulajdonképpen egyenesen a hivatalnak küld fotókat, videókat a felhasználóról. Továbbá adatokat oszt meg harmadik személyekkel, külső alkalmazásokkal, és a felhasználói szokásokat egyértelműen megfigyeli és elemzi. Összegezve, és talán legjobban kiemelve tehát az adatvédelmi szabályzata nem felel meg az uniós jogszabályoknak. 

Ultimátum

Belgiumból pedig komoly figyelmeztetés érkezett a napokban: üzenik a Facebook-nak, hogyha nem hagyják abba a felhasználók megfigyelését, naponta 250 ezer forintos bírsággal kell számolniuk. Fenyegetésük alapja az a felfedezés volt, hogy egy beépített kódsornak köszönhetően nem csak a regisztrált facebookozók követhetőek le (akik belegyeztek az adatvédelmi szabályzatba), hanem az is, aki csak megnyitotta az oldalt. Ez viszont a belga törvények szerint, beleegyezés nélkül illegális adathalászat. A válasz az volt, hogy igyekeznek minimálisra csökkenteni a követést, de a kódsor felel az oldal biztonságáért, így teljesen nem tudják kiiktatni.  

Ön is csatlakozhat

Max Schrems körülbelül egy éve indított kezdeményezéséhez, mely a Facebook illegális tevékenységei ellen szól, több tízezer felhasználó csatlakozott. A bécsi kereskedelmi bíróságra benyújtotta a Europe vs. Facebook nevű adatvédelmi szervezet a csoportos keresetet, amire sokak gyorsan reagáltak, ám Magyarországról csekély számú volt a részvétel.  A kezdeményezést online kilehet tölteni, nem jár költségekkel, és bár nevünket adjuk hozzá, a tárgyaláson nem kell részt vennünk. Az igénylett kártérítés a kezdeményezésben írottak szerint 500 euró per fő, amit ha a 16 ezer fős felhasználói létszámmal számolunk, már 8 millió euró, vagyis összesen 2,5 milliárd forint a Facebook számláján. Schrems ellenben hangsúlyozta, hogy elsődleges cél az adatvédelemre való felhívás, ami több tízezer fős részvétellel már komoly változásokat léptethet életbe az oldalon. 

Forrás: Origó 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése