keresés

2015. november 26., csütörtök

Itt az új szerzői jogi tervezet

Néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra került az Európai Unió azon tervezete, amely a kalózkodás visszaszorítása érdekében léphez majd életbe. A tervek szerint az Unió polgárai akkor is elérhetik majd az online tartalmaikat, amikor éppen másik Uniós országban tartózkodnak. Ezzel a tervezettel egyértelműen a szerzői jogokat szeretnék védeni, mégpedig úgy, hogy a nemzetközi közvetítő cégek dolgát nehezítenék meg, amelyek különböző országokban tesznek elérhetővé bizonyos szolgáltatásokat.

Eltérő országok, azonos feltételek

„Az új, modern követelményeknek megfelelő szabályozást sürget az EU, első lépésként a tartalmak hordozhatóságáról hoznának döntést, méghozzá úgy, hogy az átmenetileg másik tagállamban tartózkodó polgárok azonos feltételek mellett érjék el online előfizetéseiket és tartalmaikat, mint ha otthon volnának.” - írja az ITcafé. Ez szerintem egy nagyszerű kezdeményezés, hiszen egy az ember által már kifizetett szolgáltatást tennének elérhetővé egy másik EU-s ország területén. Ez kényelmes és praktikus is lenne, hiszen így ideiglenesen sem kellene lemondani a szolgáltatás igénybevételéről, így a külföldön töltött idő alatt sem lenne kidobott pénz a szolgáltatás ára. Emellett nem kellene illegális módszerekhez fordulniuk bizonyos tartalmak elérése érdekében, amelyekre állandóan szüksége van, elő is fizetett rá egy országban, de másik országban tartózkodása során is igényli annak a használatát. Az Európai Uniónak általában nem szokott elsődleges szempont lenni az emberek ilyen jellegű kényelme, ez most sincs másképp.




Miért foglalkozik az EU ezzel?

Az Unió elsődleges célja a különböző közvetítő szolgáltatók működésének a hátráltatása, illetve azok létezésének ellehetetlenítése. Ez szerintem egy rendkívül érdekes elgondolás, hiszen nem a gyökerénél fogva próbálják meg kiirtani a problémát, hanem inkább csak elvágnák a szálakat. Ez akár még sikerre is vezethet, hiszen könnyebben kivitelezhetőnek tűnik, mint a kalózkodás teljes felszámolása, ami valljuk be, lehetetlen küldetés lenne. Tehát az Unió nem az emberek életét kívánja megkönnyebbíteni, hanem csak a saját problémájának a megoldására választ egy egyszerűbb megoldást. Azt sem szabad feledni, hogy mindez csak egy nyilvánosságra került tervezet alapja, a végleges formában valószínűleg csak hónapok múlva kerül napvilágosságra, amely már a pontosításokat is tartalmazhatja majd....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése