keresés

2015. november 18., szerda

Okos háztartás IV. rész: Okoskamera

 
Manapság már nem csak üzletekben vagy középületekben vannak kamerák, hanem egyre több lakásban, házban is. Minden ember félti a tulajdonát, és szeretné minél nagyobb biztonságban tudni. Ezért éppen okoskamera ne lenne? Természetesen van. 
 


Withings Home - okoskamera

  
  A korábban bemutatott Withings termékcsalád az okoskamerát se hagyta le a palettáról. Mint minden okoskütyű, ez is kapcsolódni tud wifihez, majd így elküldeni a kameraképet a tulajdonosnak. Mi csak bedugjuk a kamerát a konnektorba, telepítjük az appot, és számtalan lehetőséggel élhetünk:
  • élőben követhetjük az otthoni eseményeket a telefonon keresztül,
  • beállíthatjuk, hogy a kamera értesítést küldjön, ha mozgást vagy zajt észlel, és azonnal visszanézhetjük a történéseket. Ez pl. egy gyerekszobában lehet hasznos, ha éppen nem vagyunk az alvó gyermek szobájában, de az értesítés által tudjuk, hogy ha felébred, és ki szeretne jönni a kiságyból. A különböző érzékenységi fokoknak köszönhetően azt is beállíthatjuk, hogy pl. egy kis nyöszörgésre ne küldjön értesítést a telefonra,
  • ha bármire kíváncsiak vagyunk az elmúlt 12 órából, akkor azt visszanézhetjük, mert a kamera tárolja azt az időszakot,
  • ha otthon lévő gyermekünk épp készül odaégetni valamit a tűzhelyen, akár a kamera hangszóróján is szólhatunk neki, hogy figyeljen oda, illetve ő is hagyhat hangüzenetet nekünk,
  • plusz funkcióként ellenőrizhetjük a szoba levegőminőségét a kamera érzékelői által.
  A kamera felbontása viszont nem a legjobb: 5 megapixel. Azonban pozitívum, hogy 135 fokos látószöge van, tizenkétszeres nagyítással, és infrás éjszakai üzemmóddal rendelkezik.
További hátrány emellett, hogy egyelőre csak Apple termékekkel működik, és az ára is elég borsos: az iStyle üzleteiben 68 900 Ft.

  A fentebb említett kisgyermekes példa esetén jól jöhet egy ilyen kamera, feltéve, ha nem őrülünk teljesen bele, és nem akarjuk öt percenként megnézni, hogy jól van-e a pici. Más esetben azonban nem lehet túl kellemes érzés, ha pl. az ember párja/anyja/apja bármikor megfigyelheti a telefonjáról (a hangszórón keresztül hozzá is szólhat, amitől biztosan frászt kapna), és hogy ezek a felvételek mind egy internetes tárhelyre mennek, amihez szintén hozzájuthatnak illetéktelenek. 

Forrás: iMagazin

Samsung és a Provision okoskamerák


Összehasonlítás
  Természetesen más gyártók sem maradtak le az okoskamera piacra dobásával, ilyen még a Samsung SmartCam nevű kamerái, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a Withings kamera, azzal a különbséggel, hogy a felvételeket memóriakártyára tudják menteni, és van, amely képes full HD minőségben felvételt készíteni.
   



Provision forgatható beltéri kamera
  
  A Provision okoskamera nem rendelkezik ilyen szintű specifikácókkal, de a látószög problémát kreatívan azzal oldották meg, hogy telefonon keresztül a kamera fejét mozgathatóvá tették, így ha a sarokban lévő részt szeretnénk megnézni mobilon keresztül, akkor egyszerűen csak arra felé forgatjuk.

Nem utolsó szempont, hogy az ára is elérhetőbb. 

  
  Mindkettő kompatibilis android eszközökkel is, nem csak Apple-lel, mint a Withings.
  
  Úgy gondolom, hogy az okoskamerák elterjedése még egy kicsit várat magára, és talán nem is lesz akkora sikerük az emberi bizalmatlanság miatt, ami természetesen érthető is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése