keresés

2015. november 9., hétfő

A webes zaklatás

A YouGov felmérése szerint a fiatalok majdnem egyötöde (18%) esett már internetes zaklatás áldozatául. Ezek közül a negyedük bezárta a közösségi fiókját, több mint ötödük lógott az iskolából és negyven százalékuk pedig még a szüleinek se mondta el. A felmérést 4,700 fiatallal végezték el, több országon keresztül.



Az internetes zaklatásnak többféle megjelenési formája lehet. A bántalmazottnak lejárató kommenteket írnak, kínos fényképet vagy videót osztanak meg róluk. Küldhetnek sértő vagy fenyegető üzeneteket, akár egy kamuprofilt is létrehozhatnak az áldozat nevében, amellyel lejáratják őt. A másoktól szerzett személyes adatokkal (pl. fénykép, személyes információ) visszaélhetnek, azokat nyilvánossá tehetik. A bántalmazók ezt szórakozásból csinálják, de céljuk a megszégyenítés, megalázás és lejáratás.

Facebookozás a tiltás ellenére is

Sok fiatal a szülői tiltás ellenére is használja a közösségi hálót, egy részük pedig még a korhatárt sem érte el. Ha pedig valami baj történik, azt nagyon nehezen vagy egyáltalán meg sem beszélik a szüleikkel. Legyen itt szó szavakkal történő bántalmazásról vagy lejárató videókról. A tinilányok által készített szelfizéssel is vigyázni kell, a vadidegen férfiak közeledése miatt. A fiatalok az idegenek közeledését nem biztos, hogy megfelelően eltudják hárítani.

Az internet áldozata

Világszerte sok példát ismerünk, ahol a tinik az őket ért zaklatással nem tudtak megbirkózni egyedül. Egyes esetekben öngyilkosságba is menekültek. Amanda Todd neve sok embernek ismerős lehet. Az ő esete az egyik legismertebb az internetes zaklatással kapcsolatban. A történet röviden az, hogy egy fiúval ismerkedett meg a neten,  csetelés után meztelen képet küldött magáról amelyet a fiú terjeszteni kezdett. Ezek a képek az osztálytársaihoz eljutottak, ami miatt cikizni kezdték, ő pedig öngyilkosságot kísérelt meg. Persze az öngyilkossági kísérletekből is viccet csináltak.többszöri próbálkozásra sikerült csak megölnie magát. Halála előtt egy videót töltött fel a Youtube-ra, amely bejárta az egész világot. A videó megtekinthető itt is magyar felirattal.

Mi a teendő? 

Úgy gondolom az első lépést a gyereknek kell megtennie. Ha a szülő nem tud a zaklatásról, akkor ő nem tud segíteni benne. Persze sok fiatal csak nagy nehezen nyílik meg még a szülei előtt is. A fontos a kommunikáció a gyerek és szülő között, e nélkül a segítségnyújtás nagyon nehéz. Sok eset elkerülhető lenne, ha a fiatalok nem titkolnák el az egészet. Igaz az eddigi fájdalmat nem tudnák eltüntetni, de a további eseteket meg tudnák akadályozni. Ezen a linken pedig a netes zaklatás elkerüléséhez található pár tipp.

Forrás: Hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése