keresés

2015. november 10., kedd

A bitcoin visszavág

Pár évvel ezelőtt, mikor a bitcon megjelent a piacon tulajdonképpen egyáltalán nem foglalkoztak sem vele, sem pedig a technológiával, ami mögötte áll. Pedig jó alig 1-2 évvel ezelőtt hatalmas hírértéke volt. Szinte naponta jelent meg cikk, mely tájékoztatta az olvasókat az aktuális árfolyamról és újdonságokról. Mára azonban úgy néz ki, hogy fordulni látszik a helyzet, a bitcoin - vagy ha mást nem a technológiája- a csúcsra tör.



Napjainkban érdekes módon az évekkel ezelőtti helyzet mondhatni az ellenkezőjére fordult. A médiában, már szinte nem is hallunk a bitcoinról, ezzel szemben a nagyobb kártyacégek és bankok pont most kezdik felkapni. Mindenesetre a hír áradat nemléte ellenére is vannak olyanok, akik már-már szenvedélyesen rajonganak az online valutáért. Erre részletesebben a cikk második felében szándékozok kitérni.


Nagyobb cégek csapnak le a bitcoinra.


A jelek szerint a pénzügyi világ egyre több szereplője foglalkozik egyre alaposabban a bitcoinnal. Többek között a bizonyára mindenki számára ismert MasterCard is. Ők például a New York Life életbiztosítóval, a TransAmericana  és a BainCapital Ventures kockázati tőke - befektetőkel karöltve beszállnak egy bitcoinos startupokat kutató és fejlesztő cégbe. Név szerint a Digital Curency Groupba. Ez mindenesetre egy érdekes pálfordulás a MasterCardtól, mivel alig egy éve azt mondták, hogy a bitcoinban több a kockázat, mint a benne rejlő előny.

A startup fejlesztést és kutatást azonban nem csak a fent nevezett, egyik legnagyobb kártyás cég támogatja vagy kutatja, hanem több nagyobb bank is. Például az UBS, a Braclays  és a Stander. Valamint szeptemberben jött a hír, hogy a világ legnagyobb bankjai közül kilenc fogott össze a startuppal. Ez utóbbinak pedig az az oka, hogy kifejlesszenek egy blockchain alapú elszámolási prototípust”.

Érdekesség, hogy két nappal a MasterCard bejelentése után a Nasdaq elindította a Nasdaq Linqet, mely egy blockchain alapú privát keresési rendszer lesz.

Bitcoin mánia a köbön, avagy egy kis érdekesség


Egy - szerintem - bitcoin mániákus Patrick Lanhed bebiztosította magát, ugyanis gondoskodott arról, hogy soha, senki sem lophassa el a bitcoinjait. Nem, nem dugta el őket, egy rejtekhelyre, hanem a modern technikához fordult segítségül, melynek az lett az eredménye, hogy egy chipet ültetett a saját csuklójába. Így akkor tud fizetni a bitcoinjaival, amikor csak szeretne. Valamint, biztos, hogy sosem hagyja el a „bitcoin pénztárcáját”. Vagyis… esetleg akkor, ha a fél karját is ott hagyja valahol, de ezt valószínűleg azért ő is észrevenné. Mindenesetre ez a bőr alá öltetett chipes megoldás nem új, az NFC chipek működésén alapul.
Az alábbi videón pedig a világ első biofizetésnek nevezett műveletét kísérhetjük figyelemmel.


Lanhed ezt a technikát azonban nem csak a bitcoin alapú fizetésekhez szeretné használni. Terve az, hogy a lehető legszélesebb körben elterjessze, hogy minél több hasznos dologra fel lehessen használni. Mivel egy meglehetősen apró, összesen 888 bájt adatot tárol, nem tűnik olyan veszélyesnek, mint mikor valaki egy kazetta nagyságú csipet ültetett a bőre alá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése